9.8.2013 10:33

“Να προσφύγουν στο ΣτΕ”

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους θιγόμενους φορείς να ακυρώσουν με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη σχεδιαζόμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους θιγόμενους φορείς να ακυρώσουν με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη σχεδιαζόμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Να ακυρωθεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκποίηση των δημόσιων υποδομών από το  ΤΑΙΠΕΔ ,στις οποίες περιλαμβάνονται το λιμάνι, η μαρίνα, η ΔΕΗ και το αεροδρόμιο ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους θιγόμενους, τους φορείς που διαφωνούν πολιτικά και ειδικά το δήμο Χίου να αναλάβουν την σχετική πρωτοβουλία, με τη δική του δυναμική στήριξη. Αν δεν το κάνουν επιφυλάσσεται για ενέργειες που θα καλλιεργήσουν το έδαφος και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προσφυγής άλλων θιγομένων φορέων. Καλεί δε την κυβέρνηση επειδή είναι σίγουρο ότι η όποια απόφαση θα είναι νομικά δεμένη με πολύ ισχυρά ερείσματα που θα δεσμεύσουν το δημόσιο για σαράντα χρόνια, να μην δημιουργήσει τετελεσμένα, προαναγγέλλοντας ότι ως εν δυνάμει κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα συνεκτιμήσει τα δεδομένα και  θα επιλέξει τις κινήσεις που θα κάνει με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Κριτική- θέσεις

Στη συνέντευξη τύπου οι Φραγκίσκος Σέργης, Τέλης Τύμπας και Μικές Κριμιζής άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ανάπτυξαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκχώρηση της μαρίνας και του νότιου τμήματος του λιμανιού στο ΤΑΪΠΕΔ.

Επανέλαβαν ότι έχουν καταγγείλει έγκαιρα ως αντιδημοκρατικό τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και τον σχεδιασμό των δράσεων για την εκποίηση του εθνικού πλούτου και επισήμαναν ότι με τις θέσεις αυτές συντάσσονται όλοι οι δημόσιοι φορείς.  Αιτιολογώντας και προσδιορίζοντας  τις προθέσεις τους, υποστήριξαν  ότι μοναδικό στόχο έχουν τη μέγιστη αξιοποίηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει δαπανήσει το κράτος για υποδομές, τις οποίες κάποιοι έχουν αφήσει ημιτελείς και τώρα προσπαθούν να τις εκποιήσουν με την παραχώρηση τους στο ΤΑΙΠΕΔ για ευτελή ποσά με απόλυτη αδιαφάνεια και υπό συνθήκες αποικιοκρατίας.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

ΛΙΜΕΝΕΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ -ΔΕΗ

Η μαρίνα πρέπει να είναι αυτοτελής και πλήρης, με δυνατότητα επισκευής και συντήρησης σκαφών στο Καστέλλο, να αξιοποιηθούν στο σύνολο τους οι λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού και να  αναβαθμιστούν οι υποδομές του κεντρικού λιμανιού.

«Δεν έχει νόημα η επίδειξη δύναμης  σε λίγους και αδύναμους συμπολίτες για να παραδώσουμε το αεροδρόμιο καθαρό στο ΤΑΙΠΕΔ, τη στιγμή που δεν είναι αυτοί το πρόβλημα, αλλά όλα τα άλλα που είχαν κρυφτεί και έρχονται τώρα στην επιφάνεια.

Αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ το τιμολόγιο θα εκτιναχθεί  στα ύψη. Για την καλύτερη απόδοση της απαιτούνται έργα εξοικονόμησης ενέργειας, απεξάρτηση από το πετρέλαιο, μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, σύνδεση με τις υποδομές τουρισμού και της ποιοτικής βιοτεχνικής παραγωγής για να προστεθεί στην ελκυστική ιστορία και γεωγραφία της Χίου η ταυτότητα του πραγματικά πράσινου νησιού. Χρειάζεται προσφυγή στο ΣτΕ και για τα τρία, όπως έχουν κάνει ήδη άλλοι δήμοι», δήλωσε ο Τ. Τύμπας.

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΜΑΡΙΝΑΣ – ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Η εκποίηση χωρίς κανένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης θα αποβεί καταστροφική, το ΤΑΙΠΕΔ και οι υποστηρικτές του έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής. Μιλούσαν για μαρίνα και προχώρησαν αδιαφανώς σε παραχώρηση του μισού λιμανιού , αρπάζουν φιλέτα χωρίς κανένα σχέδιο, παράγουν τετελεσμένα.

«Απαιτούνται δυναμικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή των σχεδιασμών.

Η ιδιωτικοποίηση στο μεγάλο και ανεξέλεγκτο κεφάλαιο δοκιμάστηκε και απέτυχε τραγικά. Όλοι οι φορείς του δημοσίου είναι αντίθετοι στην παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική της επίθεσης στις δημόσιες υποδομές», τόνισε ο Μ. Κριμιζής, που παρουσίασε και πάλι την σχετική εισήγηση την οποία  κατάθεσε για το ίδιο θέμα στο επιμελητήριο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ