19.11.2014 10:58

Να λειτουργήσει άμεσα το Τμήμα Τουρισμού στη Χίο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤ. ΚΆΡΜΑΝΤΖΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΗΣΙ

Τις φήμες περί ίδρυσης Τμήματος Τουρισμού σε άλλο νησί του Αιγαίου προσπαθεί να προλάβει, ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης. Με επιστολή του στον Υπ. Παιδείας, ο αντιπεριφερειάρχης,  «υπενθυμίζει» ότι με Προεδρικό διάταγμα που έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ έχει αποφασιστεί και επισήμων η Ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Χίο και η ίδρυση ενός ίδιου τμήματος σε άλλο νησί θα αποτελεί αναντιστοιχία των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κάρμαντζης στην επιστολή του αναφέρει:

«.... οι συνθήκες για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Χίο, είναι, από κάθε άποψη ώριμες. Τόσο στον τομέα των υποδομών (κτιριακές υποδομές, γραμματειακή υποστήριξη, βιβλιοθήκη), όσο και στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, υπάρχει αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος επιστημονικός και εκπαιδευτικός «πυρήνας» για τις τουριστικές σπουδές σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, η συσσωρευμένη ακαδημαϊκή, επιστημονική και εκπαιδευτική εμπειρία στο χώρο είναι, κατά την άποψή μας, αδιαμφισβήτητη. Τέλος, η σημερινή πραγματικότητα (εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, αποφοίτηση 200 περίπου ατόμων με master στον Τουρισμό, ίδρυση του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών, συμμετοχή σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα) αποδεικνύει τη δυναμική που έχουν κατακτήσει με τα χρόνια οι Τουριστικές Σπουδές στη Χίο.

Τα δεδομένα αυτά ήρθε να αναγνωρίσει η Πολιτεία και αποφάσισε την Ίδρυση και Λειτουργία  Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Χίο με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 170/2009, δημοσιευμένο στο ΦΕΚ Α΄ 205/2-10-2009). Δυστυχώς η δυσχερής οικονομική συγκυρία δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την λειτουργία του Τμήματος. Ωστόσο η απόφαση της Πολιτείας, εξ όσων γνωρίζω δεν έχει επισήμως μεταβληθεί.

Πληροφορούμαστε εντούτοις, ότι υπάρχει σχεδιασμός για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού με έδρα άλλο νησί του Αιγαίου. Κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν μόνο αναντίστοιχο και ανακόλουθο προς τις αποφάσεις τις οποίες περιέγραψα, αλλά στην ουσία θα σήμαινε απώλεια όλων των πλεονεκτημάτων (επιστημονικών, εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών κ.ά)  τα οποία συγκεντρώνει η Χίος.

Θεωρώ ότι, στην προοπτική ανάκαμψης της πατρίδας μας, στην οποία η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο, η ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού με έδρα τη Χίο, μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα.

Παρακαλώ συνεπώς, για το ενδιαφέρον σας ώστε να περιληφθεί η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Χίο στον άμεσο σχεδιασμό των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ