7.9.2015 14:27

"Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των 5μηνιτών"

Το πρόβλημα της καθυστέρησης των αποδοχών των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θίγει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωσης τονίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωσή της η καταγγελία της συνεχιζόμενης μεθόδευσης της δουλειάς τους μέσω της ελαστικής εργασίας των 5μηνιτών εργαζομένων.

«Η τραγωδία των πενταμηνιτών στους δήμους και αλλού είναι αναμφισβήτητη, αφού με ταλεγόμενα «προγράμματα  κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, απλά απαλύνεται για λίγο, αλλά δε λύνεταιη μακροχρόνια κατάσταση ανεργίας και ανέχειας στην οποία βρίσκονται. Η αναμονή  πληρωμής για  μακρά χρονικά διαστήματα μεγαλώνει την αβεβαιότητα και την απελπισία τους, όταν εκτός από τις βασικές ανάγκες επιβίωσης έχουν να  καλύψουν και αυτές της φοροεπέλασης που οσονούπω θα βρεθεί στο ζενίθ της (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, και φυσικά Δημοτικοί Φόροι, Δημοτικά Τέλη, Ανταποδοτικά κ.λπ.).

Σε  καμιά περίπτωση οι μισθοί  πείνας και η ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων των πενταμηνιτών εργαζόμενων δεν πρέπει νατους οδηγεί στη  λογική του «υπάρχουν και χειρότερα» ή στη λογική της υπομονής. Έτσι δεν κλείνει ποτέ ο φαύλος κύκλος του πλουτισμού του κεφαλαίουμέσωτης εκμετάλλευσης του πάμφθηνου εργατικού δυναμικού.Το πρόβλημα της  καθυστέρησης των αποδοχών είτε αφοράτηναποδέσμευσητων χρημάτων του ΕΣΠΑ είτε αφορά τον ΟΑΕΔ, δεν είναιούτε  πρέπει να γίνει πρόβλημα των εργαζομένων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και απαιτεί:

1.Το σεβασμό του δικαιώματος στη δουλειά για κάθε άνθρωπο.

2.Την άμεση πληρωμή των εργαζομένων πενταμηνιτών, τώρα.

3. Την καταβολή  των μισθών τους στο εξής χωρίς  καθυστερήσεις.

4. Τον απεγκλωβισμό τους από τη σχέση εργασίας«ωφελούμενου» σε σχέση εργασίας «εργαζόμενου».

5. Ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του κάθε εργαζόμενου

6.  Μόνιμη δουλειά καιπλήρη εργασιακά  και ασφαλιστικά δικαιώματα.

7. Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Διοίκησης που δε  λύνονται με τέτοιου είδους «μπαλώματα»», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ