27.10.2014 23:02

"Να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη"

Υπόμνημα των προέδρων Αγίου Γάλακτος, Μελανειούς και Νενητουρίων στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου

Τις ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ δείχνουν ως υπαίτιες για τη μεγάλη πυρκαγιά της 22ας Οκτωβρίου  οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Γάλακτος Γιάννης Στεβής, Μελανειούς Στέλιος Δάφνος και Νενητουρίων Γιάννης Μαχαλιάς και ζητούν να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία εντοπισμού των υπευθύνων και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Επίσης, να ελεγχθεί η νομιμότητα των εγκαταστάσεων, άλλως να διακοπεί η λειτουργία τους.
Σε υπόμνημά τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο καλούν τον Δήμο Χίου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στους τομείς της αρμοδιότητάς του για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή και να προωθήσει τα αιτήματά τους προς τους αρμόδιους φορείς και Αρχές.

Το υπόμνημα

«Οι υπογράφοντες καλούμε το Δήμο Χίου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες αρμοδιότητάς του, να προωθήσει στους αρμόδιους φορείς και Αρχές τα ακόλουθα αιτήματα για τις δικές τους ενέργειες και να συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες λήψης και εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών και ανακούφισης των πληγέντων:

1) Να προχωρήσουν με ταχύτατο ρυθμό οι διαδικασίες εντοπισμού των υπευθύνων για την πρόκληση της πυρκαγιάς και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

2) Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή στο μέλλον κάθε κινδύνου επανάληψης του φαινομένου, δεδομένου ότι είναι η τέταρτη φορά που προκαλείται πυρκαγιά από τις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες. Να διερευνηθεί η νομιμότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου «αιολικού πάρκου» και σε αντίθετη περίπτωση να διακοπεί η λειτουργία του.

3) Να γίνει άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τον ΕΛΓΑ εκτίμηση των ζημιών τόσο στους αναρτημένους καρπούς, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο (ελιές, αμυγδαλιές, συκιές και αμπέλια) και να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

4) Να ληφθούν μέτρα προστασίας του δικτύου των αγροτικών δρόμων, οι οποίοι, λόγω της αποψίλωσης του εδάφους, θα δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού και θα κινδυνεύσουν κυριολεκτικά να εξαφανισθούν".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ