7.3.2012 16:51

"Να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση"

ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, μίλησε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ο βουλευτής Ν.Δ. Χίου, Κ. Μουσουρούλης.

Όπως υπογράμμισε, η μεταρρύθμιση της διοίκησης, είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων: οι δομές, η απλούστευση των διαδικασιών και των νόμων, ο εξορθολογισμός των συναρμοδιοτήτων, η διαμόρφωση καθηκοντολογίου για κάθε θέση, πέρα από το κίνητρο ή τις ποινές.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ο Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι ο πολίτης κάνει ό,τι δεν του απαγορεύεται. Είναι επίσης γνωστό ότι ο δημόσιος υπάλληλος κάνει μόνον ό,τι του επιτρέπεται. Ανάμεσα σε αυτές τις δυο ‘μυλόπετρες’ αντιλήψεων, αλέθεται η σημερινή ελληνική κοινωνία. Και αυτό έχει βεβαίως να κάνει, με το πλέγμα των συναρμοδιοτήτων και κυρίως, με τη διάχυση της ευθύνης σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης» και πρόσθεσε «Όταν μία συγκεκριμένη αρμοδιότητα, διαχέεται σε πάρα πολλούς υπαλλήλους και σε πάρα πολλές υπηρεσίες, ποιον να τιμωρήσεις; Και δεν αναφέρομαι στο «πώς».

Ο Βουλευτής Ν. Χίου έκανε λόγο για νοοτροπία ατιμωρησίας, η οποία επικρατεί στον δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι το λάθος του υπαλλήλου είτε περνά απαρατήρητο, είτε, αν αποκαλυφθεί, τότε έχει κομματική ή συνδικαλιστική κάλυψη. Τέλος, πρότεινε να καταργηθεί ο κομματικός συνδικαλισμός στη δημόσια διοίκηση και η εκλογή στα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα να γίνεται με ενιαία λίστα.

Παρακολουθήστε το Βίντεο της Ομιλίας:

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ