14.1.2016 10:04

Να διατηρηθεί η αυτονομία του ΝΑΤ

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΝΟΔΕ

Δημόσια τοποθετείται για το ασφαλιστικό η ΝΟΔΕ Χίου υποστηρίζοντας πως οι περικοπές των συντάξεων δεν θα αποτελέσουν τη λύση για τη σωτηρία των ταμείων. Παράλληλα με αιχμή του δόρατος τη διατήρηση της αυτονομίας του ΝΑΤ, η ΝΟΔΕ Χιου, αναφέρεται στην πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την προστασία των ναυτικών και την άνθηση της ναυτιλίας.

 

Η ανακοίνωση

 

Σίγουρα η οικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας είναι κακή, πλην όμως οι περικοπές συντάξεων και παροχών περίθαλψης δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Τα νέα μέτρα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μείωση εσόδων του κράτους και  σε αύξηση της ανεργίας.

Κατά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το ΝΑΤ ως μεμονωμένη ιδιάζουσα περίπτωση λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν της:

α) το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη θάλασσα αμείβονται  πολύ καλύτερα από όλους σχεδόν τους απασχολούμενους στη στεριά και με πολύ μικρότερο κόστος μόρφωσής τους από το κράτος,

β) ότι το κόστος περίθαλψης των εν ενεργεία  ναυτικών είναι πολύ χαμηλό έως μηδενικό,  καθότι στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους κατά το οποίο εργάζονται, βρίσκονται εκτός Ελλάδας,  είναι δε ασφαλισμένοι από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για όλο το διάστημα κατά το οποίο βρίσκονται εν πλω  αλλά και για διάστημα ενός μηνός  μετά την απόλυση τους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στην παροχή κινήτρων για τους ναυτικούς και τους εργοδότες τους διότι αυτοί παράγουν «πλούτο», διότι αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, διότι όπως πολύ εύστοχα έχει ειπωθεί κατά το παρελθόν ο μύλος της ελληνικής οικονομίας γυρνά με αλμυρό νερό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στην  προσέλκυση νέων στο επάγγελμα, στον «επαναπατρισμό» πλοιοκτητριών εταιρειών και πλοίων, στην ανάδειξη και προώθηση μιας καλής και συμφέρουσας ελληνικής σημαίας, στη ρύθμιση της νομοθεσίας αναφορικά με τη φορολόγηση πλοίων και την εκπαίδευση πληρωμάτων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η ανεργία στο ναυτικό επάγγελμα και να ληφθούν μέτρα τέτοια που θα υποβοηθούν την άμεση εξόφληση από τους ναυτικούς και τους πλοιοκτήτες των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Η τραγική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έστω και την ύστατη ώρα, θα πρέπει να αποφύγει ένα ακόμη ολέθριο λάθος της, από το οποίο θα πληγεί άμεσα το νησί μας. 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ