27.7.2016 13:15

Να αποζημιωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Σειρά τροπολογιών με τις οποίες ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλήρη αποζημίωση και την οικονομική ενίσχυση των μαστιχοπαραγωγών κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ανεξάρτητος Έλληνας Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο ίδιος, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση και ψήφιση  της σχετικής γνωμοδότησης «για την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ», σημείωσε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε καθίσταται εφικτή η αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών της Χίου και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που η καταστροφή επιρρεάζει το 1,5 %  του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος της περιφέρειας ενώ με την τροπολογία το όριο αυτό κατεβαίνει στο 0,5%.

Επιπροσθέτως ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής με τις τροπολογίες του καλεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει άμεσα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές κατά την περίοδο 2014-2016 στην Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι τα αιτήματα αποζημίωσης των μαστιχοπαραγωγών της Χίου τα οποία όμως η Ελληνική Πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων της πρέπει να υποβάλει στην ΕΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 εβδομάδων.

Οι παραπάνω τροπολογίες του Νότη Μαριά αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφιστούν στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτώβριου.     

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ