11.3.2013 8:48

Να ανοίξει το Μερσινίδι για τους πρόσφυγες

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙΟΥ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σειρά προτάσεων καταθέτει η Ν.Ε. Χίου του ΚΚΕ για το θέμα της αθρόας προσέλευσης μεταναστών που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στη Χίο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι μετανάστες θα πρέπει να φιλοξενηθούν στο Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου το οποίο και θα πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει: 

«Οι ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των 60 προσφύγων (που σε αλλεπάλληλα κύματα φτάνουν στο νησί μας) που έφτασαν προχθές και μένουν στο κοντέινερ απέναντι από το λιμεναρχείο δείχνουν το μέγεθος και το εύρος της δημοκρατίας που διακρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συγκυβέρνηση. Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη κράτηση 60 μεταναστών από τη Συρία (44 άντρες, 7 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 2 έγκυες γυναίκες, και 9 παιδιά εκ των οποίων 3 είναι κάτω του 1 έτους) οι οποίοι στοιβάζονται από χτες σε ένα ξύλινο κοντέινερ έξω από το λιμεναρχείο της Χίου, αφού προηγουμένως κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσα σε χιλιάδες που περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας, μία βάρκα να τους φέρει στην Ελλάδα με κάθε κόστος, δεν προσπαθούν να έρθουν στη χώρα μας από χόμπι.

Η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου που εκδηλώθηκε με τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, επεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν ενεργά και στήριξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, εκτός των άλλων καταστροφικών επιπτώσεων για τους λαούς, προκάλεσαν τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν κ.α.,  που προκαλούν νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη, χωρίς να κάνει βήματα για την κατοχύρωση της ΑΟΖ σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, προς όφελος εγχώριων και διεθνών ομίλων, γεγονός που εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών αξόνων με υπαρκτό το ενδεχόμενο εμπλοκής σε  πόλεμο. 
Όσοι μετανάστες καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα μας γίνονται θύματα του κεφαλαίου που θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους, ενώ χρησιμοποιούνται από τα κόμματα του κεφαλαίου ως πολιορκητικός κριός για να γκρεμίσουν τις όποιες κατακτήσεις έχει κερδίσει η εργατική τάξη, να τη διασπούν και να αυξάνουν την καταστολή.
Το ΚΚΕ λέει στο λαό καθαρά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις στο μεταναστευτικό, χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σύγκρουση με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
 

• Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Κατάργηση όλων των παραβόλων. Ίσα δικαιώματα και αμοιβή σύμφωνα με τις κλαδικές συμβάσεις, χωρίς διακρίσεις. Κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς στη χώρα προέλευσης. Κατάργηση των νόμων και των εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία.
• Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.
• Νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Εγγραφή στα δημοτολόγια και έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση για όσους το επιθυμούν.
• Ειδική φροντίδα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.
• Δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες.
• Παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και απελάσεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
• Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων. Να επιτραπεί η έξοδός τους προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ που επιθυμούν.
• Ειδική μέριμνα από τους κρατικούς φορείς και όχι τις ΜΚΟ για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες με παιδιά και θύματα σωματεμπορίας.
• Όχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως ο FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.
• Απειθαρχία στη νομοθεσία της ΕΕ (Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, Συνθήκη Σένγκεν κλπ.).
• Άμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ΝΕ Χίου είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη φυλάκισή των μεταναστών στο κοντέϊνερ, σε συνθήκες ακόμη πιο απαράδεκτες από τις φυλακές. Διεκδικεί να διαμορφωθεί ο χώρος στο Μερσινίδι σε δημόσιο ανθρώπινο, αξιοπρεπή και υγιεινό κρατικό χώρο φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών, όπου θα παρέχονται δωρεάν σίτιση, στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.  Να περιθάλπτονται και να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά όλοι οι πρόσφυγες στο νοσοκομείο του νησιού και να αποτραπεί η όποια συμβίωση τους ειδικά σε περιπτώσεις φυματίωσης και ηπατίτιδας. Τέλος να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων στην αστυνομία και το λιμενικό».
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ