12.4.2016 17:05

Ν. Μηταράκης: «Να διευκολυνθεί άμεσα η διαδικασία θεώρησης VISA στα ελληνικά νησιά»

Ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen) σε έξι ελληνικά νησιά, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ.Νότης Μηταράκης.

Με την ερώτηση του προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, την Αν.Υπουργό Τουρισμού κα. Ε. Κουντουρά και τον Αν.Υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα, ο κ. Μηταράκης αφού επισημαίνει την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του τουριστικού κλάδου στα νησιά του Β/Α Αιγαίου λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ζητά να πληροφορηθεί εάν και πότε θα ξεκινήσει την τρέχουσα τουριστική περίοδο το Πρόγραμμα, τους λόγους της καθυστέρησης αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων τουριστικών γραφείων στη γειτονική χώρα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του προσφυγικού- μεταναστευτικού στην οικονομική ζωή των νησιών είναι η μεγάλη μείωση των τουριστικών κρατήσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσμα της αρνητικής δημοσιότητας αλλά και της παραπληροφόρησης. Αυτό καθιστά απολύτως απαραίτητη την αξιοποίηση κάθε εναλλακτικής εισροής τουριστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα την αύξηση του αριθμού των Τούρκων επισκεπτών.

Ωστόσο, φέτος, για πρώτη φορά, καθυστερεί σημαντικά η έναρξη του Πιλοτικού Προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen) σε Τούρκους υπηκόους γεγονός το οποίο έχει εντείνει την ανησυχία των Τουριστικών φορέων της περιοχής.

Το πρόγραμμα αυτό, που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στα νησιά Χίος, Σάμος, Λέσβος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο, για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση από την Τουρκία στα νησιά του Β. Αιγαίου.

 Είναι αυτονόητο ότι η περαιτέρω  καθυστέρηση ή ακόμη χειρότερα η μη έναρξη του προγράμματος θα πλήξει καίρια τον τουρισμό των νησιών μας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στον κλάδο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Α) Εάν και πότε θα ξεκινήσει την τρέχουσα τουριστική περίοδο το Πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen)  για υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία.

Β)Ποιοι ήταν οι λόγοι της καθυστέρησης;

Γ)Εάν οι Ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία έχουν ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα τουρκικά τουριστικά γραφεία για την έναρξη προγράμματος απλοποίησης διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων στα έξι ελληνικά νησιά.»

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ