10.2.2017 14:11

Ν. Μαριάς: "Αδιανόητη η απόφαση της Ε.Ε. να στραγγαλίσει τουριστικά τα νησιά"

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά μετά την γνωστοποίηση της προχθεσινής γραπτής ενημέρωσης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι απορρίφθηκε το Ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δη προς τον Αντιπρόεδρο της κ. Timmermans και τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο για συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης  θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Έτσι ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κατέθεσε στην Ευρωβουλή Γραπτή Ερώτηση ζητώντας τη συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί πλέον στα νησιά του Αιγαίου μετά την από 6/2/2017 έγγραφη ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι παρά το σχετικό Ελληνικό αίτημα «προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».

«Και όλα αυτά», συνεχίζει ο Νότης Μαριάς «παρά το σχετικό αίτημα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών που ζητά να εφαρμοστεί και για το 2017 το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης  της διαδικασίας χορήγησης  βίζας (gate visa Schengen) στις πύλες εισόδου νησιών που ως γνωστόν ήδη κάθε χρόνο από το 2012-2016 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου σε υπηκόους  τρίτων χωρών, που έρχονται για τουρισμό».

Δεδομένου ότι «η σημασία αυτού του πιλοτικού προγράμματος  τόσο για τον τουρισμό εν γένει όσο  και την τοπική οικονομία είναι πολύ μεγάλη ειδικά  από τη στιγμή που ο τουρισμός και όχι μόνο  στα νησιά του Αιγαίου έχει πληγεί  ανεπανόρθωτα από τις τεράστιες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές», ο Νότης Μαριάς ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν «επιβεβαιώνει την παραπάνω έγγραφη ενημέρωση του Έλληνα Αναπληρωτή Yπουργού Εξωτερικών» και σε περίπτωση θετικής απάντησης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δεχθεί την εφαρμογή στην νησιωτική Ελλάδα του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος για το 2017».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ