15.1.2015 9:49

Μπροστά στο 2015

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΣΑΦΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Το 2015 ξεκίνησε. Και ο νέος χρόνος βρίσκει τη χώρα μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Μια εκλογική αναμέτρηση καθοριστική για τη διαδρομή μας. Με μια μόνο βεβαιότητα. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Από όποια θέση βρισκόμαστε ή έχουμε αναλάβει, όλοι πρέπει σήμερα να σταθούμε υπερασπιστές του.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, η Περιφέρειά μας, το Βόρειο Αιγαίο, δίνει αγώνα απέναντι σε πολυμέτωπα και πολύπλοκα ζητήματα που επίμονα επιζητούν, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, τη λύση τους. Έχω ξαναπεί ότι δεν πιστεύουμε σε πρόσκαιρες, επιφανειακές λύσεις, δίχως προβολή στο μέλλον, αλλά στη διαρκή βελτίωση των συνθηκών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Έτσι πορευόμαστε.

Μέσα στο 2015 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλείται να κάνει ουσιαστικά βήματα, να σημειώσει πραγματική πρόοδο. Πρόοδο που να αποτυπώνεται σε δείκτες. Χειροπιαστή. Μετρήσιμη. Για αυτήν την πρόοδο δουλεύουμε. Σε αυτήν έχουμε στρατευθεί. Με την ανάληψη της Περιφέρειας αμέσως καταπιαστήκαμε με τα κεντρικά προβλήματα που εξαρχής είχαμε θέσει ως προγραμματικές μας προτεραιότητες. Πήραμε πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αποτελεί για την Περιφέρειά μας και για τη χώρα μας ένα διαθέσιμο και αποτελεσματικό όπλο και μπορεί να λειτουργήσει ως καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης. Είναι ένα όχημα οικονομικής, πολιτιστικής, τουριστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης.

Ήδη μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος δρομολογήσαμε σημαντικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις εξωραϊσμού και ανάπλασης δημοσίων χώρων στα Ψαρά, ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στις Οινούσσες, ασφαλτόστρωσης - βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου Θύμαινας-Κεραμυδούς. Υπογράφτηκε, επίσης, το έργο ανάπλασης της χερσαίας ζώνης και του παραλιακού μετώπου του Μούδρου, στη Λήμνο. Στη Λήμνο ακόμη, προχωράει το Ρουσσοπούλειο Κέντρο Ενημέρωσης, καθώς και ο εκθεσιακός χώρος των απολιθωμάτων. Αλλά και η Στέγη Μόνιμης Συλλογής παιδικού παιχνιδιού και βιβλίου. Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις δράσεις που θα ενισχυθούν πολύ περισσότερο μέσα από την ορθολογική διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ταυτόχρονα, ήδη εξελίσσονται ζητήματα, όπως της κατασκευής δρόμου στη Χίο για την παράκαμψη της πόλης, που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου οδικού άξονα αλλά και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Λεκάνης του Παρθένη ποταμού. Επίσης, ήδη προχωρά μία ευρύτερη ανάπτυξη και βελτίωση του οδικού δικτύου της Λέσβου, η οποία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Σε διαρκή διάλογο με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τους αρμόδιους φορείς, έχουμε θέσει – και θα επιμένουμε - το μείζον ζήτημα της βελτίωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, την ανάγκη σύνδεσης του Βορείου Αιγαίου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τη σημασία προσέγγισης σκαφών τόσο στο Καρλόβασι, όσο και στο Βαθύ της Σάμο και αντιστοίχως στον Άγιο Κήρυκο και τον Εύδηλο στην Ικαρία αλλά και την ένταξη του λιμένα των Ψαρών και των Οινουσσών σε επιδοτούμενο δρομολόγιο.

Με την αναφορά μου στα παραπάνω δεν επιχειρώ έναν απολογισμό. Κάνω από την πλευρά όλων των ανθρώπων της Περιφέρειας μια καταγραφή, που σκοπό έχει να αποτυπώσει μια αντίληψη και μια φιλοσοφία δράσης. Το ζητούμενο στην εποχή μας είναι να προτάσσουμε το συγκεκριμένο. Μέσα στη διάσταση του συγκεκριμένου βρίσκονται οι ανάγκες των ανθρώπων. Και εμείς, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έτσι θα πορευτούμε. Με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις παντού προσπαθούμε να δώσουμε την πνοή που χρειάζεται το Βόρειο Αιγαίο σε μια εποχή αλλαγών, προκλήσεων και ευκαιριών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ