4.3.2013 16:26

Μπουρλότο … προστιθέμενης αξίας

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΙΣ 5.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

Δυο  υδατογραφίες του Κωνσταντίνου Κανάρη, η μία του 1822, που αποτελεί το παλαιότερο γνωστό πορτρέτο του Ψαριανού ήρωα, και η δεύτερη  του 1829, που απεικονίζει τον Κανάρη με το γιο του να συνομιλούν, είναι ανάμεσα στα κειμήλια και συλλεκτικά έγγραφα,  βιβλία και επιστολές που πρόκειται να βγάλει σε δημοπρασία ο Οίκος Δημοπρασιών «Πέτρος Βέργος» στις 20 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Athens Plaza.

Ο Κανάρης

Ο Κανάρης και τα Ψαρά έχουν την τιμητική τους και σε αυτήν τη δημοπρασία.  Το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Κανάρη που φιλοτεχνήθηκε το 1822 και αποτελεί το παλιότερο σωζόμενο πορτρέτο του μπουρλοτιέρη, φέρει στην πίσω πλευρά του χειρόγραφη σημείωση από το δημιουργό του, που ήταν μέλος του πληρώματος του βρετανικού πολεμικού πλοίου «Rose». Η σημείωση, με τίτλο «Konstantino Kanaris,
the hero of psara» περιγράφει τα κατορθώματα του ήρωα και αναφέρει  ότι σχεδίασε αυτή την εικόνα του κατά την επιστροφή του από την Τένεδο στα Ψαρά επί του πλοίου της Αυτού Μεγαλειότητας «Rose».
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το συγκεκριμένο πορτρέτο το έχει υπογράψει ο ίδιος ο Κανάρης.
«Ο Κανάρης είναι φτωχός και η εξωτερική του εμφάνιση δεν προδιαθέτει καθόλου ευνοϊκά – αλλά εσωτερικά έχει μυαλό πολύ ανώτερο της κοινωνικής του θέσης και μολονότι γενικά είναι ήρεμος και σεμνός, έχει ασυνήθιστη ευστροφία και ζήλο, όταν ενεργοποιηθεί από τις περιστάσεις», περιγράφει ο ζωγράφος. Η τιμή εκκίνησης για τον συγκεκριμένο πίνακα είναι στα € 5.000-7.000 ευρώ.

Κανάρης και γιος

Ο Κανάρης με το γιο του απεικονίζονται σε μια άλλη υδατογραφία σε χαρτί, 155 x 215 mm. Υπογεγραμμένη με αρχικό και χρονολογημένη κάτω
δεξιά: «L / 1829» ο Κανάρης εικονίζεται με το γιο του να συνομιλεί με παρέα που απαρτίζουν ένας άντρας με καριοφίλι, ένας  ιερωμένος και μια γυναίκα.  Αυτό το έργο εκτιμάται στα1.500-2.000 ευρώ.

Το αυτόγραφο του Κανάρη

Αποτελεί το πρώτο αυτόγραφο, με τη σημερινή έννοια του όρου, με ημερομηνία 16 Ιουνίου 1825. Το αυτόγραφο δόθηκε από τον Κανάρη στον Ιρλανδό Φιλέλληνα Robert James Tennent (1803-1880), που έφθασε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1824 μαζί με τον γνωστό συγγραφέα James Emerson. Είναι στερεωμένο με βουλοκέρι (με σφραγίδα cameo) σε μεταγενέστερο φύλλο, πιθανώς λευκώματος και  εκτιμάται στα 1.500-2.000 ευρώ.
Από 2.000 -3000 ευρώ εκτιμιούνται τέσσερις επιστολές του Άγγλου στρατιωτικού  CHURCH,Richard, 1784-1873 προς την επιτροπή των Ψαριανών στην Αίγινα.
Ο Κανάρης είναι κεφάλαιο για τον τόπο του με προστιθέμενη αξία. Οι Ψαριανοί, δυστυχώς, δεν το έχουν αντιληφθεί. Για αυτό θα ήταν ευχής έργον να καταλήξουν στα Ψαρά κάποια από τα προαναφερόμενα κειμήλια, όπως κατέληξαν στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», με ενέργειες του προέδρου της, οι επιστολές Κοραή της προηγούμενης δημοπρασίας στον ίδιο οίκο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ