10.6.2013 10:50

Μουσική διάκριση με μαστίχα

Ο ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΛΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ MUSICHEAVEN

Tη 2η θέση στον 3ο Διαγωνισμό Τραγουδιού, του μουσικού περιοδικού  MusicHeaven, κατέλαβε το τραγούδι «Μαστίχα Μύρισα», από τη φωνή της Αθηνάς Χιώτη, σε μουσική Γιάννη Χούλη και στίχους του Βασίλη Γκίκα.

Τα λόγια του δημιουργού

Ο στιχουργός Β. Γκίκας γράφει το πώς γεννήθηκε το τραγούδι ένα απλό απόγευμα στο σπίτι του φίλου του, χιώτη μουσικού Γιάννη Χούλη.
«Σε κάθε συνάντησή μας με τον Γιάννη τον Χούλη, εδώ και περίπου είκοσι χρόνια - τώρα, λίγο μετά αφού χαιρετηθούμε και τα πούμε για λίγο - πιάνει την κιθάρα του, το τσουμπούς, το ούτι ,το μπάσο, τη δωδεκάχορδη, την ηλεκτρική, ο,τιδήποτε απ’ όλα αυτά τέλος πάντων που είναι ερωτευμένος εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του και αρχίζει να παίζει, μουσική.
Μουσική για τον έρωτα, τον πόνο, τον ήλιο, τη θάλασσα∙ για ένα γκρίζο μεσημέρι στα Κάτω Πετράλωνα, για ένα όμορφο δειλινό σε μια εκδρομή στην Ερέτρια, για το χαμόγελο της αγάπης του της Φωτεινούλας, για τον πρόωρο χαμό της γλυκιάς του μάνας στη Χίο, για το παιδί του (που το περιμένει με λαχτάρα από στιγμή σε στιγμή) και κάποτε-κάποτε παίζει μουσική για τα νιάτα μας∙ για τότε που χορεύαμε και τραγουδούσαμε Doors-Pink Floyd-Led Zeppelin… και  «κυλιόμασταν στους δρόμους άγνωστων πόλεων, δίχως έννοιες, δίχως τύψεις».
Εκείνος απλώνει ασταμάτητα μουσικές γύρω μου, μέσα μου, παντού∙ κι εγώ προσπαθώ να μαζέψω τις άπειρες σκέψεις και τα συναισθήματα που μου γεννάνε οι νότες του, να βρω λόγια, και να τολμήσω καμιά φορά, να του γυρίσω πίσω όλα αυτά που μου χαρίζει με τις χορδές του μουρμουρίζοντας, ψελλίζοντας κάποιο φάλτσο, βραχνό σκοπό, τρέμοντας σύγκορμος από την ένταση και την συγκίνηση.
Σε μία απ’ αυτές τις απογευματινές  συναντήσεις μας, ο Γιάννης νοσταλγώντας πάντα την Χίο, έφτιαχνε κύματα με την κιθάρα του, λαχταρώντας να τον πάρουν και να τον πάνε πάλι πίσω, εκεί στο νησί του∙ κι εγώ, ακούγοντας τον - επισκέπτης της Χίου πολλές φορές - γοητευμένος απ’ την αιθέρια Ιωνική ομορφιά και το λεπτό κι αστείρευτο γαλάζιο φως της, «μύρισα μαστίχα» εκεί μες στο δωμάτιο. 
Πήρα ένα κομμάτι χαρτί, έγραψα τον στίχο και του τον χάρισα.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η «μαστίχα» μας».

Το STROVILI

Η Αθηνά Χιώτη (κατ΄επίθετο συντοπίσσα) μαζί με τον Γιάννη Χούλη εδώ και μερικά χρόνια συμμετέχουν  στο συγκρότημα STROVILI επιλέγοντας να δημιουργούν και να παίζουν μουσική με έντονα στοιχεία και ύφος βγαλμενα από την παράδοση και τα δημοτικά μας τραγούδια, από τη νησιωτική και Βόρεια Ελλάδα, με ρυθμούς της Μεσογείου μέχρι την Jazz και την Funk μουσική.
Τα ονόματά τους είναι:
Γιάννης Χούλης: κιθάρα
Γιάννης Κινινής: σοπράνο σαξόφωνο και φλάουτο
Χρυσόστομος Μπουκάλης: κοντραμπάσο
Δημήτρης Χιώτης: κρητική λύρα
Γιάννης Ηλιάκης: τύμπανα, στάμνα, συνθεσάιζερ
Αθηνά Χιώτη: φωνή
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ