15.5.2015 13:22

«Μονόδρομος η πτώχευση για την ΕΤΑΧ»

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥ

Αντιμέτωπη με λάθη του παρελθόντος αλλά κυρίως με χρέη που πλέον απειλούν την ύπαρξή της βρίσκεται η μοναδική αναπτυξιακή εταιρεία της Χίου, η ΕΤΑΧ.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή κι έπειτα από τις τελευταίες ύστατες προσπάθειες να συνεχίσει τη λειτουργία της κάτω από νέα διοίκηση, απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα σχέδια για την εξυγίανσή της.

Η απόφαση

Με πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, δικαιώνεται πρώην εργαζόμενος της εταιρείας που του οφείλεται το ποσό των 66.000 ευρώ ενώ διατάσσεται η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΕΤΑΧ μέχρι την εξόφληση του συγκεκριμένου ποσού.

Στα δικαστήρια ακόμα δύο εργαζόμενοι

Η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα για την ΕΤΑΧ. Και αυτό γιατί στις 27 Μαΐου ακόμα δύο εργαζόμενοι της εταιρείας παίρνουν τη δικαστική οδό προκειμένου να διεκδικήσουν περί τις 40.000 ευρώ, ποσά που τους οφείλονται από το 2012 κι ενώ βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.

Οι συνολικές οφειλές

Ακόμα πάντως και αυτά τα χρήματα να βρεθούν υπολείπονται ακόμα 100.000 ευρώ καθώς η ΕΤΑΧ εκτός από τους εργαζόμενους οφείλει τόσο στην εφορία όσο και στο ΙΚΑ.

«Το τελευταίο διάστημα κάναμε μία ύστατη προσπάθεια να μαζέψουμε όλη αυτή την κατάσταση, μήπως και μπορέσει να ορθοποδήσει η εταιρεία. Παρότι λοιπόν η ΕΤΑΧ οφείλει περί τις 200.000 ευρώ συνολικά, καταφέραμε να καλύψουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών ενώ μπήκαμε σε ρύθμιση για το ΙΚΑ και την Εφορία. Προφανώς η δέσμευση του τραπεζικού μας λογαριασμού σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα δεν θα μπορέσουμε να καταβάλουμε μισθούς ή να πληρώσουμε τις ρυθμίσεις», σημείωσε στον «π» ο πρόεδρος της ΕΤΑΧ Ι. Αμύγδαλος.  

«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»

Αναφορικά με τις αξιώσεις του πρώην εργαζόμενου ο κ. Αμύγδαλος υπήρξε κατηγορηματικός: «Τα χρήματα που έχει η εταιρεία στον λογαριασμό της είναι ελάχιστα. Η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά μας στερεί τη δυνατότητα να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ΕΤΑΧ να δημιουργήσει έσοδα από τα οποία θα μπορέσει να αποπληρώσει κάποια στιγμή τα χρέη της», εξήγησε ο ίδιος.

«Οδεύει προς πτώχευση»

Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την απόφαση του Αρείου Πάγου ουσιαστικά επανέφεραν στο προσκήνιο και το ζήτημα της πτώχευσης της εταιρείας με δεδομένο ότι είναι «πνιγμένη» στα χρέη.

Το σενάριο της πτώχευσης όχι μόνο δεν διαψεύστηκε από τον κ. Αμύγδαλο αλλά όπως εξήγησε σε μία τέτοια κατάσταση ίσως θα πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο.

«Θα πρέπει να σταθμίσουμε τη σημερινή κατάσταση με τα όσα προσφέρει γενικότερα η ΕΤΑΧ. Αν διαπιστώσουμε ότι τελικά δεν προσφέρει, τότε ναι αποτελεί μονόδρομο η πτώχευσή της», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ