1.5.2014 21:32

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, Κυριακή 4 Μαΐου

Ο φιλελληνισμός, που εκδηλώθηκε από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης αρχικά ως αρχαιολατρεία, θαυμασμός προς την ελληνική αρχαιότητα και ενασχόληση με την αρχαία ελληνική Τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες, απέκτησε άλλες διαστάσεις κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη, τόσο οικονομική, όσο και πολιτική, που συνετέλεσε αποφασιστικά στη θετική έκβαση των γεγονότων και στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Προσωπικότητες όπως ο λόρδος Βύρων, που άφησε την τελευταία του πνοή στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824, ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Ντελακρουά στη Γαλλία, ο Γκαίτε και ο Σίλλερ στη Γερμανία, συγκλόνισαν το σκεπτόμενο κόσμο της διανόησης με τα φιλελληνικά έργα τους και κατάφεραν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη και στη συνέχεια την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης υπέρ του ελληνικού αγώνα για την ελευθερία.

Ο φιλελληνισμός δε συνιστά απλώς μια ιδεολογία, ένα ρεύμα, ή ένα κίνημα, αλλά πρόκειται για στάση ζωής. Οι φίλοι της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο, είναι και σήμερα πολλοί και σε εμάς εναπόκειται να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα του φιλελληνισμού, αξιοποιώντας τον κατάλληλα μέσα στη δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία που διανύουμε.

Άλλωστε τα προβλήματα που κυριαρχούν στο σημερινό κόσμο και στην περιοχή μας φέρνουν έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη της Διεθνούς Αλληλεγγύης, ως διαχρονικής αξίας που μπορεί να κάνει πράξη την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

 

 
 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ