4.12.2012 11:21

Μήνυμα ανατροπής έστειλαν τα 3.000 μέλη του συνεδρίου

• Α. ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΚΑΙ Μ. ΣΤΑΘΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΑΣΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑ

Με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα διευκολύνουν την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης μέσα από γενικό ξεσηκωμό και διενέργεια εκλογών, συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από 3.000 συνέδρους.
Στην πορεία της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο πολιτικό φορέα, το παρόν έδωσαν και άτομα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Χίου με τον Α. Κοτσακά να καταλαμβάνει θέση στο προεδρείο και τον Μ. Στάθη να διεκδικεί μία από τις 300 θέσεις των εκλόγιμων στην Κ.Ε. του κόμματος, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε τελικά να εκλεχθεί.
Η προσδοκία ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρει αντίκρισμα στο κόμμα της Κουμουνδούρου, στηριζόμενη σε ένα ευρύτατο λαϊκό μέτωπο και μέσα από ένα πρόγραμμα αναγέννησης της κοινωνίας και της χώρας, ήταν διάχυτη ανάμεσα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτή την αισιοδοξία πάντως έδειξε να μην ενστερνίζεται εν μέρει ο Α. Κοτσακάς που με δηλώσεις του στον «π», φάνηκε επιφυλακτικός κυρίως διότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μία φάση που το πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά καταρρέει.
«Μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το ότι εμείς θα είμαστε στο τιμόνι της χώρας όποτε και αν προκηρυχθούν εκλογές. Ωστόσο ας λάβουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά γίνονται σε συνάρτηση με το πολιτικό σκηνικό που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διάλυση. Θέλει προσοχή γενικότερη», ανέφερε στον «π» ο κ. Κοτσακάς.
 

Από Facecontrol;
Την ίδια στιγμή πάντως ιδιαίτερα σκεπτικοί ήταν οι σύνεδροι σε ότι αφορά το μείζον θέμα της «μετεγκατάστασης» στελεχών από άλλους χώρους και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα απασχόλησε την πανελλήνια συνδιάσκεψη με τους παριστάμενους να κάνουν λόγο για προσεκτική επιλογή προσώπων που στο παρελθόν μέσα από την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση έχουν δώσει δικαιώματα για σχολιασμό ή έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα.
Σε αυτά τα πλαίσια η Συνδιάσκεψη του κόμματος, ανέθεσε στις Τοπικές Οργανώσεις να στέλνουν σημειώματα στα κεντρικά γραφεία σχετικά με ύποπτα πρόσωπα και με βάση αυτά τα στοιχεία η Επιτροπή Καταστατικού θα λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις.
 
«Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα κακόβουλο να μπει μέσα στο κόμμα και να δημιουργήσει πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Κοτσακάς.
 

Οι προϋποθέσεις
Σημαντικές πάντως για την επιτυχία της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε από την πλευρά του το μέλος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Μ. Στάθης, τονίζοντας ότι ο κόσμος που έστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα πρέπει να φανεί ενεργός πολιτικά και κοινωνικά.
«Αν όλος αυτός ο κόσμος μας δώσει την εντολή να κυβερνήσουμε και όχι να ανατρέψουμε μέσα από τη δική του συμμετοχή τότε δεν θα πετύχει το εγχείρημα. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι συνοδοιπόρος μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια για την ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Στάθης.
Όλα αυτά πάντως τα εγχειρήματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος την Άνοιξη του 2013 οπότε και θα συνέλθει το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος για την έγκριση του τελικού κειμένου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ