10.9.2014 17:02

Μικρές κυβερνήσεις

ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ

Προτεραιότητα στην  επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των κατοίκων των οικισμών της νότιας και της βόρειας Χίου και στην παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση των πολιτών,  δίνουν οι Αντιδήμαρχοι των δημοτικών Χωρικών Ενοτήτων Ανδρέας Βεργίτσης και Ματθαίος Φαφαλιός.

 Θα λειτουργούν σαν «μικρές κυβερνήσεις», με αφετηρία  την αποκέντρωση της διοίκησης που θεσμοθέτησε η νέα δημοτική αρχή. Θα έχουν στη διάθεση τους μικρά ευέλικτα Τεχνικά κλιμάκια, που θα τους επιτρέπουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα παρακάμπτοντας πολλά προβλήματα.

«Τα Τεχνικά κλιμάκια θα αποτελούνται από τμήματα καθαριότητας, μηχανικούς έργων, χειριστές μηχανημάτων, τεχνίτες οδοποιϊας και  υπαλλήλους των υπηρεσιών  Πρασίνου και  ΔΕΥΑΧ», διευκρινίζει ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς.

Στελέχωση

«Οι μικρές κυβερνήσεις»  θα στελεχώνονται από το διοικητικό υπαλληλικό προσωπικό, θα παραμείνουν τα Κ.Ε.Π στο Πυργί, στην Καλλιμασιά, στο Βροντάδο, στα Καρδάμυλα και στη Βολισσό και θα καταβληθεί προσπάθεια  στελέχωσης των υπηρεσιών που υπολειτουργούν.

ΝΟΤΙΑ ΧΙΟΣ

«Ένας από τους στόχους μας είναι να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες δίνοντας τους την ευκαιρία να παράγουν έργο», τονίζει ο Α. Βεργίτσης, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει πολύ σοβαρά στην ανταποδοτική συνεργασία.

Τις τελευταίες ημέρες συμμετέχει σε ατελείωτες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και τα τοπικά συμβούλια των οικισμών, για να καταρτίσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014-2015.

Προγραμματισμός

Ο αντιδήμαρχος θα δουλέψει οργανώνοντας τρείς παράλληλους άξονες.

Α. Καθημερινότητα Β. Μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός Γ. Μακροπρόθεσμη προοπτική.

Α. Καθημερινότητα

1. Καθαριότητα

«Κατανοώ τις δυσκολίες επειδή δεν έχουν γίνει ακόμη οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά οι δημότες πρέπει να απολαμβάνουν τα ανταποδοτικά οφέλη», τονίζει.

2. Αγροτική/Εσωτερική οδοποιϊα

Θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις αποκαταστάσεων και συντηρήσεων με υπόδειξη μηχανικού για να δημιουργηθεί ένα αποδοτικό πλάνο σε ορίζοντα πενταετίας.

Β. Μεσοπρόθεσμοι στόχοι

1. Αξιοποίηση και προβολή δυνατοτήτων της Οικονομίας και του Πολιτισμού ανά ενότητα. Άμεση συνεργασία με την Ε.Μ.Χ, για τη διευκόλυνση των μαστιχοπαραγωγών.

3.Ένταξη σε προγράμματα επισκευής και συντήρησης  σχολείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

4. Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων.

5. Αλιευτικά καταφύγια

Συνεργασία με το Λιμενικό ταμείο για τη διευκόλυνση των αλιέων.

6. Περιβάλλον

Προστασία της φύσης, ανάδειξη, αξιοποίηση και ανάπτυξη δυνατοτήτων των οικισμών.

7. Ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων με κινητήριους μοχλούς το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς και το Μουσείο Μαστίχας.

Γ. Μακροπρόθεσμοι στόχοι

1.Προστασία περιβάλλοντος.

Μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε όλα τα χωριά, διαχωρισμός ομβρίων από τα λύματα.

2. Λιμάνι Μεστών

Συνεργασία με αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, δρομολόγηση κρουαζιερόπλοιων.

3. Θεματικές δράσεις

Δίκτυο θεματικού  τουρισμού, με σύνδεση Κάμπου, Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς, Μουσείου Μαστίχας και σπηλαίων.

Εξασφάλιση πιστώσεων

Σύμφωνα με τον Α. Βεργίτση, ο πρώτος άξονας είναι αυτάρκης  μπορεί να καλυφθεί με εσωτερική χρηματοδότηση από κονδύλια της ΣΑΤΑ. Ο δεύτερος είναι σχεδόν αυτάρκης. Τα έργα του τρίτου θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ

Αναστενάρης…

Ο αντιδήμαρχος Βόρειας Χίου Ματθαίος Φαφαλιός, έχει επωμισθεί μια δύσκολη γεωγραφική ενότητα, με πολλές εδαφολογικές, οικιστικές και κοινωνικές ανομοιομορφίες. Ομηρούπολη, Αμανή και Καρδάμυλα δεν διοικούνται εύκολα Αν δεν το είχε συνειδητοποιήσει από την αρχή, το καταλαβαίνει τώρα που προσπαθεί να μάθει το οικιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, να δημιουργήσει το οργανόγραμμα με το οποίο θα λειτουργήσει, να προγραμματίσει τις δράσεις και να προωθήσει το τεχνικό πρόγραμμα του 2105 για τα  έργα στους οικισμούς.

Κυριολεκτικά είναι σε συνεχή εγρήγορση. Κάθε πρωί δίνει το παρόν στο δημαρχείο Ομηρούπολης, όπου είναι η έδρα του και στη συνέχεια αναχωρεί για τις δημοτικές ενότητες όπου έχει συνεδριάσεις με τα προεδρεία των τοπικών συμβουλίων, με στόχο να καταρτισθεί έγκαιρα και σωστά το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015. Αποφεύγει προς το παρόν να αναφερθεί σε μακροπρόθεσμους στόχους και έργα

Από την περασμένη Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου έως Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου  ήταν στο δημαρχείο Βολισσού όπου είχε συνεχείς συσκέψεις με τα προεδρεία των τοπικών κοινοτήτων. Από σήμερα έως και την  Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου θα είναι στα Καρδάμυλα.

«Είναι απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, γι’ αυτό έχω θέσει ως πρώτο στόχο την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των κατοίκων, με ιεραρχικά κριτήρια Πρέπει να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να μην περιμένει πολύ ο κόσμος για να εξυπηρετηθεί ή να γίνουν κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις στα χωριά. Πρέπει να προσφέρουμε άμεσες υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις παραμονής και αν είναι δυνατόν να δώσουμε κίνητρα εμπλουτισμού του ανθρώπινου δυναμικού».

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στον καιρό τους, όταν θα είναι έτοιμα τα Τεχνικά προγράμματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ