12.3.2015 13:35

Μίκης Θεοδωράκης: Οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός

Για όλα μίλησε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, που τόνισε πως είναι από τους τελευταίους της «γενιάς των ορθίων»

«Είμαστε ατίθασος λαός και αυτό φάνηκε από τη στάση του Βαρουφάκη προς τον Ντάισελμπλουμ», δήλωσε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή την παράσταση «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού », που ανεβαίνει από 18 Μαρτίου στο θέατρο Badminton.

«Οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός, παρόλο που δεν έχουμε χρήματα» τόνισε και εξέφρασε το παράπονό του πως είναι «από τη γενιά των ορθίων», από την οποία δεν έχουν μείνει πολλοί, όπως είπε. 

«Είμαστε ανώτεροι από τους Ευρωπαίους. Ο λαός μας έχει μεγάλο μουσικό πλούτο», είπε και αναρωτήθηκε γελώντας «πώς είναι δυνατόν να είμαι 90 χρονών ζωντανός», ενώ δήλωσε «αδυσώπητος μεν, ευπαθής δε». 

Μιλώντας για την εμπειρία του στη Μακρόνησο, ο Μίκης Θεοδωράκης θυμήθηκε: «Έκαναν τους ανθρώπους σκουπίδια... όταν με χτυπούσαν έβγαζα τόσο αίμα που νόμιζαν ότι πέθανα», είπε χαρακτηριστικά, αν και δήλωσε ότι του άρεσε «ο ήχος της μάχης».

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα παιδικά του χρόνια, τότε που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας, αλλά όπως επισημαίνει: «Όταν άκουσα τον Μπετόβεν, αρρώστησα, άλλαξαν όλα, μου φάνηκε διαφορετικός ο κόσμος». 

Μιλώντας για τον Μάνο Χατζηδάκι, είπε: «Η επίδραση του Μάνου πάνω μου ήταν καταλυτική», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε και για τη «συνωμοσία» και την απομάκρυνση που δέχτηκε από το οικογενειακό περιβάλλον του μουσικοσυνθέτη λίγο πριν φύγει από τη ζωή. 

«Ήθελα να τον δω έστω και πεθαμένο. Είδα τον Μάνο σε ένα τραπέζι με το στόμα και τα μάτια ανοιχτά. Είπα να του κλείσουν το στόμα, τα μάτια του όμως ήταν σαν ζωντανά όταν με κοιτούσαν. Του είπα καλή αντάμωση και έφυγα». 

Η παράσταση ανεβαίνει μέχρι τις 5 Απριλίου στο θέατρο Badminton, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ