8.10.2012 16:58

«Μιχάλη μάζεψέ τα...»

- «Η ΧΙΟΣ ΓΕΜΙΣΕ ΜΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΨΥΛΛΟΥΣ ΣΤΑ ΑΧΥΡΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟΝ «π» Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Να χειροτερέψει τις μέχρι σήμερα τεταμένες σχέσεις μεταξύ Δήμου Χίου και Περιφέρειας έχει στόχο η ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για την εκμετάλλευση του νερού του Κατράρη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη που μιλάει μέσω του «π» για «κατευθυνόμενη» ανακοίνωση που δεν πατάει ούτε ένα χιλιοστό στην αλήθεια.
 
Η επιστολή και η έκρηξη
Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Πολ. Λαμπρινούδη και τον αντιπεριφερειάρχη, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Μιχ. Φυτούσης προσπαθεί να συνδέσει –ανεπιτυχώς- την εμφάνιση Αρσενικού στο νερό με την αδυναμία χρήσης του νερού του Κατράρη, ζητώντας πληροφορίες αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του έργου και την αξιοποίησή του.
«Από τις τελευταίες μετρήσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. προκύπτει ότι λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες έχει επιβαρυνθεί η ποιότητα του νερού με βαρέα μέταλλα ( υδράργυρο και αρσενικό ). Η άμεση εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών ( φραγμάτων ) είναι η μοναδική εναπομένουσα λύση στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη προτού αναγκαστούμε να δίνουμε νερό εκ περιτροπής να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που κατά τη γνώμη μας καθυστερούν αδικαιολόγητα όπως η εκμετάλλευση του φράγματος Κατράρη δηλαδή το ήδη δημοπρατημένο δίκτυο άρδευσης και η μελέτη των δικτύων ύδρευσης που έχουν ως φορέα υλοποίησης την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Παρακαλούμε από πλευράς Περιφέρειας να εντατικοποιηθούν οι πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τους υδάτινους πόρους του νησιού μας και ιδιαίτερα του Φράγματος Κατράρη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που προκάλεσε την έκρηξη του Κ. Γανιάρη.
 
Άσχετο και επικίνδυνο
Με το που έγινε γνώστης της επιστολής ο αντιπεριφειάρχης άστραψε και βρόντησε χαρακτηρίζοντας τις αναφορές του Μιχ. Φυτούση άκερες, επικίνδυνες αλλά και κατευθυνόμενες, προκειμένου για άλλη μια φορά να πέσει... λάσπη στην παραγωγή έργου της Περιφέρειας. «Πρόκειται περί αναφορών που ειλικρινά είναι να απορείς αν κάποιοι άνθρωποι έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζει η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ότι το φράγμα Κατράρη είναι αρδευτικό και όχι υδρευτικό; Πως θα αξιοποιήσει το νερό; Δεν γνωρίζει ο Μιχ. Φυτούσης ότι το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2013; Δεν γνωρίζει ή δεν ρώτησε πριν γράψει αυτές τις ανακρίβειες ότι απαιτούνται επιπλέον 7εκ. ευρώ για την τοποθέτηση ταχυδιυλιστηρίου προκειμένου το νερό να μπορεί να δοθεί για ύδρευση; Εκτός κι αν θέλει να του δώσουμε το λασπόνερο και να το παρουσιάσει για...μπριλάντι αν έτσι έχει συνηθίσει» υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης.
Παράλληλα ξεκαθαρίζει με νόημα. «Δεν πρόκειται να τους καλύψω άλλο. Η Χίος έχει γεμίσει με Αρσενικό, όλος ο κόσμος βράζει στην αγανάκτηση. Αντί λοιπόν να κάτσουν κάτω και να δουν ποιες εναλλακτικές υπάρχουν, προσπαθούν να φορτώσουν ακόμη και την παρουσία βαρέων μετάλλων στο νερό στη μη χρήση του νερού του Κατράρη. Ε, ας μην ψάχνουν για τις ευθύνες τους εδώ. Ας κοιτάξουν αλλού».
 
Χρειάζεται πιστώσεις
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη το έργο του Κατράρη ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης το οποίο και είναι υπεύθυνο για την ολοκλήρωση των εργασιών που υπολείπονται, κυρίως για την σύνδεση με το δίκτυο και την απόδοση του νερού προς άρδευση των καλλιεργειών της νότιας Χίου. Εφόσον προκύψει ανάγκη για αξιοποίηση υδρευτική των επιφανειακών υδάτων του φράγματος, τότε είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθεί η τοποθέτηση μεγάλου ταχυδιυλιστηρίου με κόστος που μπορεί να φτάσει τα 7εκ. ευρώ, χρήματα που ήδη αναζητούνται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. «Η ένταξη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ενέχει δυσκολίες. Πάντως είναι κάτι που και το υπουργείο συζητά, χωρίς όμως να υπάρχουν δεσμεύσεις ότι μπορεί και να γίνει. Ακόμη όμως κι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, θα αποτελούσε νερό για την ύδρευση της νότιας Χίου. Επομένως η συζήτηση που ατυχώς άνοιξε ο κ. Φυτούσης είναι καλό να κλείσει άμεσα απλά γιατί δεν υφίσταται θέμα χρήσης του νερού του Κατράρη για ύδρευση. Νομίζω ότι ένας έμπειρος πρόεδρος όπως ο Μιχ. Φυτούσης θα έπρεπε να γνωρίζει χωρίς να ρωτήσει τις βασικές λεπτομέρειες του Κατράρη. Φαντάζομαι ότι με τον κ. Λαμπρινούδη μιλάνε....», καταλήγει ο κ. Γανιάρης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ