27.11.2015 15:17

Mια τιμή και μια συγγνώμη [ΒΙΝΤΕΟ]

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τίμησε τους ευεργέτες χορηγούς του και κυρίως τον Γιάννη Καράλη, δίνοντας το όνομα του στο  αμφιθέατρο  του Μιχάλειου συγκροτήματος. Όμως, στην λιτή εκδήλωση, τις εντυπώσεις έκλεψε η δημόσια συγνώμη που ζήτησε ο Κοσμήτορας Γιάννης Καρκαζής, από τους ευεργέτες και την τοπική κοινωνία για τα οικόπεδα που διατέθηκαν στα Ταμπάκικα για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη ο στόχος για τον οποίο αποκτήθηκαν, τον οποίο οραματίσθηκε και προώθησε ο αείμνηστος Γιάννης Καράλης.

«Λυπάμαι, διότι δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις προσφορές. Ζητώ συγνώμη από τις οικογένειες των δωρητών  και τη Χιώτικη κοινωνία. Την περίοδο αυτή είχαμε λεφτά για τους Ολυμπιακούς αγώνες, βρήκαμε και δωρεές, τα 2-3 εκατομμύρια των έργων στα Ταμπάκικα μας μάραναν. Εκφράζω την βαθιά μου λύπη». Τα λόγια του ήταν ηχηρό  ράπισμα στην Πολιτεία, αλλά η δημιουργία της είναι όνειρο μακρινό, ακόμη.

Ο Κοσμήτορας κατάθεσε την απογοήτευση του, με το δικαίωμα και τη γνώση  που του δίνει η πολυετής συνεργασία με τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο. Τυπικά, ο Γιάννης Καράλης από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 έχει περάσει στο πάνθεον των ευεργετών της Χίου, με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Ο Ι. Καρκαζής παρουσίασε το ιστορικό της δημιουργίας του Πανεπιστημίου με πρωτοβουλία του Ι. Καράλη και τη στήριξη των χορηγών που τιμώνται στην αναθηματική στήλη. Για πρώτη φορά αποκάλυψε το περιεχόμενο προσωπικών συζητήσεων που είχε μαζί του, μεταξύ των οποίων και το πρωτοπόρο όραμα για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Τριγώνου Βιβλιοθήκη – Φιλοτεχνικός – Πανεπιστήμιο, το οποίο όπως τόνισε συζητιέται και τώρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης τον χαρακτήρισε  συνδετικό κρίκο της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο. Ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς πρόσθεσε  το όνομα του θα συντροφεύει και θα εμπνέει τους φοιτητές.

Η πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Μαρία Βασιλακάκη, αναφέρθηκε  γενικότερα στην πολιτιστική  δράση του τιμώμενου και διάβασε αποσπάσματα από επιστολές και κείμενα του που έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο. Η πρόεδρος του συλλόγου των Φίλων του Χιώτικου Χωριού Μαριέλλα Βαρώνη παρουσίασε  εμπεριστατωμένη ανάλυση   του όρου “χορηγία”. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ