20.5.2013 15:31

Μια σταγόνα ιστορίας...

100 χρόνια από την ίδρυση του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου, 100 χρόνια από τότε που ο Προσκοπισμός ξεκίνησε να δίνει χαρά, ζωντάνια αλλά και να προσφέρει όποτε χρειάζεται στο νησί μας.

Έχω την τιμή σ' αυτή την ιστορική στιγμή να είμαι αρχηγός στο παλαιότερο Σύστημα Προσκόπων της Χίου. Γι' αυτό ακριβώς νιώθω και την υποχρέωση να γράψω δυο λόγια για την ιστορία του Συστήματος, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουμε οι νέοι...

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου ιδρύθηκε το 1913. Η εφημερίδα “Νέα Χίος” στο φύλλο της στις 18 Μαρτίου 1913 αναφέρει την ίδρυσή του από τον έφεδρο ανθυποπλοίαρχο Γ. Πασπάτη με συνιδρυτή τον Π. Μαθιούδη. Αρχικά αριθμούσε 20 μέλη που όμως δεν άργησαν να γίνουν 60. Το 1915 εννιαμελής αντιπροσωπεία του Συστήματος λαμβάνει μέρος σε αθλητικούς προσκοπικούς αγώνες. Οι εφημερίδες “Παγχιακή” και “Νέα Χίος” προβάλλουν τις συνεχείς προσκοπικές δράσεις ενισχύοντας έτσι την εξάπλωση του Προσκοπισμού. Τον Αύγουστο του 1918 αξιοσημείωτη ήταν δεκαήμερη δράση στα Βορειόχωρα της Χίου. Στις 4 Οκτωβρίου 1925 εγκαινιάζεται η προσκοπική λέσχη στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 1939 υποχρεωτικά το Σύστημα ακολουθεί τη μοίρα του ΣΕΠ και εντάσσεται στην ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας). Μετά την απελευθέρωση η ομάδα του Συστήματος επανιδρύεται με αρχηγό τον Παντελή Μαθιούδη και πολύ σύντομα αριθμεί πάνω από 70 Προσκόπους.
Το 1945 ιδρύεται για πρώτη φορά η Αγέλη Λυκοπούλων του Συστήματος. Το 1950 το Σύστημα συμμετέχει στο πανελλήνιο προσκοπικό παιχνίδι με την ευκαιρία των 40 χρόνων του ΣΕΠ. Το 1963 με αφορμή τα πενηντάχρονα, τα μέλη του Συστήματος συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Τζάμπορι του Μαραθώνα.
Το Σύστημα συνεχίζει την πρωτοπόρα πορεία του κάνοντας πρώτο μεικτά τμήματα από τη δεκαετία του 1980. Το 1993 το Σύστημα γιορτάζει τα 80 του χρόνια ενώ το 1994 δημιουργείται το μαντήλι του Συστήματος. Είναι η εποχή της μεγάλης άνθησης. Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου γίνεται το μεγαλύτερο σε αριθμό μελών στην Ελλάδα από το 1996 έως το 2000. Οι διακρίσεις ακολουθούν η μία την άλλη. Το 1995 απονεμήθηκε στο Σύστημα ο Κρίκος Ποιότητας από τη Γενική Εφορία ενώ στις 31 Μαΐου 1997 σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση στο Ομήρειο, στο 1ο Σύστημα απονέμεται το μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων. Η μεγαλύτερη αναγνώριση τόσο της ποιότητας του προσκοπικού προγράμματος αλλά και της συνολικής προσπάθειας που γίνεται. Το 1998 για τον εορτασμό των 85 χρόνων του Συστήματος πραγματοποιείται μεγάλη δράση με μέλη και από τα τρία τμήματα του συστήματος στο Παρίσι, ενώ την ίδια χρονιά η 1η ομάδα έχει τη μεγαλύτερη αποστολή πανελλαδικά (36 άτομα) στο 3ο Πανελλήνιο Τζάμπορι στον Όλυμπο. Μάλιστα η Ομάδα μας είχε την τιμή να ανεβάσει τη σημαία στην έναρξη του Τζάμπορι και να την κατεβάσει στη λήξη του. Το 1999 πραγματοποιείται μεγάλη κατασκήνωση στο Κάντερστεγκ της Ελβετίας, το μεγαλύτερο κατασκηνωτικό κέντρο στον κόσμο, με συμμετοχή Προσκόπων αλλά και Ανιχνευτών. Στα χρόνια που ακολουθούν τα τμήματα πραγματοποιούν σημαντικές δράσεις και πολλές επιτυχημένες κατασκηνώσεις (αυτόνομες από το 1983), όχι μόνο εντός Χίου αλλά απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας και όχι μόνο.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα...

100 χρόνια μετά, τα τραγούδια ακούγονται ακόμη, το παιχνίδι δεν σταματά, η προσφορά συνεχίζεται... Το 1ο Σ.Π. Χίου θα επισκεφθεί ξανά το Κάντερστεγκ για να ενώσει το χθες με το σήμερα. Οι Πρόσκοποι του χθες είναι οι Βαθμοφόροι του σήμερα. Γιατί μόνο έτσι ένα Σύστημα φτάνει τα 100 χρόνια και συνεχίζει να βαδίζει πάντα με σημαία το προσκοπικό πνεύμα και στον επόμενο αιώνα ζωής του...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ