20.1.2013 10:18

Μια λέξη στέρησε από τη Χίο τις αποζημιώσεις

Συζητήθηκε  στη Βουλή των Ελλήνων, σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, από την πλευρά του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, η Επίκαιρη Ερώτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί της Χίου, τον περασμένο Αύγουστο.
Στην πρωτολογία του ο βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς σε όλους τους τομείς του παραγωγικού ιστού του νησιού και την ανεπαρκή παρουσία των συναρμόδιων Υπουργείων την επόμενη από την καταστροφή μέρα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Καλογιάννης υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την απόφαση του Υπουργείου να μην αποστείλει τον σχετικό φάκελο στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποβαθμίζοντας το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η Χίος, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και δεν κάηκαν σπίτια!
Στο σημείο αυτό, και κατά τη δευτερολογία του ο Κώστας Τριαντάφυλλος ανέβασε τους τόνους, κάνοντας αναφορά στις ανυπολόγιστες ζημίες που υπέστησαν οι μαστιχοπαραγωγοί, οι παραγωγοί μελιού, οι κτηνοτρόφοι, οι ελαιοκαλλιεργητές και οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Συνέχισε, κάνοντας εκτενή αναφορά στις παραλείψεις και παρερμηνείες από την πλευρά του Υπουργείου του Κανονισμού 2012/2002, σύμφωνα με τον οποίο η φωτιά της Χίου εντάσσεται στην κατηγορία των εξαιρετικών φυσικών καταστροφών «extraordinary disaster».
Υπογράμμισε ότι το λάθος του Υπουργείου έγκειται στο γεγονός ότι, προφανώς, η λέξη «region» μεταφράστηκε όχι ως «περιοχή», αλλά ως «περιφέρεια», για την οποία δικαιολογείται βοήθεια, όταν επηρεάζεται μακροχρόνια η οικονομική κατάσταση ή η κατάσταση βιωσιμότητας της πλειοψηφίας του πληθυσμού της πληγείσας περιοχής. Ανάλογες περιπτώσεις ήταν εκείνες του Έβρου, της Εύβοιας και της Αττικής στις οποίες το ταμείο Αλληλεγγύης όρισε τον πληθυσμό ως πληθυσμό αναφοράς στις συγκεκριμένες περιοχές και δη του συγκεκριμένου νομού.
«Εδώ, έχουμε μία περίπτωση όπου ο υπουργός παίρνει απόφαση μονομερώς. Μετά από μια παντελώς αυθαίρετη εισήγηση μιας υπηρεσίας, υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μία τοπική κοινωνία η οποία έχει υποστεί -αν όχι τη μεγαλύτερη-, μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ευρώπη», σημείωσε ο βουλευτής, για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει άλλο κράτος που θα το έκανε αυτό, όταν κάηκαν 148.000 στρέμματα σε κάποια ευρωπαϊκή περιοχή οποιοδήποτε άλλο κράτος θα υπέβαλλε αυτό το αίτημα ως εξαιρετικό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μία νησιωτική περιοχή. Πρέπει η κυβέρνηση να βρει τις χρηματοδοτικές λύσεις, ούτως ώστε να καλυφθεί το συγκεκριμένο σχέδιο που κατέθεσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διότι συγκροτήθηκε ολόκληρος φάκελος με συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της περιοχής».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος πρότεινε στον αναπληρωτή Υπουργό να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει μια προοπτική, ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την πληγείσα Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ