3.6.2015 10:00

Μια Ελληνίδα σουλτάνα από τη Χίο κατακτά την Τουρκία!

Μετά την τεράστια επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», μία Σουλτάνα... ελληνικής καταγωγής αναμένεται να κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων τηλεθεατών. Νονά της, η κορυφαία εταιρία παραγωγής TIMS, η οποία εδώ και ένα χρόνο «κοσκίνιζε» τις υποψήφιες για τον πρωταγωνιστικού ρόλο της σειράς, ήτοι εκείνον της Ελληνίδας σουλτάνας Κιοσέμ. Μεριέμ Ουζερλί, Τουμπά Μπουγιουκουστούν και Μπερέν Σαάτ πιάστηκαν «φερετζέ με φερετζέ» για να επικρατήσει τελικά -σύμφωνα με την hurriyetdailynews.com- η τελευταία, γνωστή από την τουρκική σειρά Φατμαγκιούλ. 
Τα γυρίσματα της σειράς που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις τηλεοπτικές οθόνες της γείτονος χώρας τον Σεπτέμβριο του 2015 συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η «Victory Entertainment» έχει ήδη δώσει τα χέρια με τους Τούρκους παραγωγούς για την προβολή της και επί ελληνικού εδάφους.    

Ποια είναι η Μπερέν Σαάτ

H Μπερέν Σαάτ, μία από τις πιο καλοπληρωμένες Τουρκάλες ηθοποιούς. γεννήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 26 Φεβρουαρίου του 1984. Όταν τελείωσε το Λύκειο, αποφάσισε να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπεσκέντ ενώ παράλληλα με τις σπουδές της πήρε μέρος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό «Τα Αστέρια της Τουρκίας” (Türkiye’nin Yıldızları), όπου έλαβε την δεύτερη θέση. Μετά από αλλεπάλληλα διαφημιστικά σποτ καραμελών, η Σαάτ πήρε τον πρώτο της ρόλο το 2004 στη σειρά “Υπάρχει ο Θάνατος στον Έρωτά μας” για να ακολουθήσουν πολλές συμμετοχές τόσο σε τηλεοπτικές όσο και σε κινηματογραφικές παραγωγές. Πέρσι το καλοκαίρι παντρεύτηκε στο Λος Άντζελες τον εκλεκτό της καρδιάς της και διάσημο Τούρκο τραγουδιστή της ποπ Κενάν Ντογουλού. 

Η Ελληνίδα σουλτάνα που κυβέρνησε την οθωμανική αυτοκρατορία

Η Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάν γεννήθηκε το 1590 και σε ηλικία 15 ετών στάλθηκε στο χαρέμι του Σουλτάνου Αχμέτ Α'. Ο Σουλτάνος ξεχώρισε την πανέμορφη Κιοσέμ απ’ όλες τις γυναίκες του χαρεμιού, την αποκαλούσε «Φεγγαροπρόσωπη» και την ερωτεύτηκε παράφορα. 

Η καταγωγή της ήταν ελληνική με κάποιους ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στη Χίο κι άλλους να αναφέρουν την Τήνο ως ιδιαίτερη πατρίδα της. Είχε δύο αδελφές, την Λεία (Μουκριμέ) και την Άννα (Γκιουλμπαχάρ) που την ακολούθησαν στο χαρέμι κι έναν αδελφό, τον Πέτρο, που σκοτώθηκε. Το ελληνικό της όνομα δεν έχει εξακριβωθεί, αν και τα επικρατέστερα ονόματα είναι Αναστασία και Μαρία. 

Όταν εξισλαμίστηκε, της έδωσαν το όνομα Κιοσέμ, με το οποίο έμεινε στην ιστορία. Πάντως όλοι συμφωνούν ότι ήταν κόρη παπά, που κατέληξε στο οθωμανικό χαρέμι και γοήτευσε τον νεαρό σουλτάνο απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή. Έξυπνη και φιλόδοξη, η Κιοσέμ επιδίωξε να συγκεντρώσει πραγματική πολιτική εξουσία στα χέρια της. Έτσι, δεν συντρόφευε το σουλτάνο μόνο τις νύχτες, αλλά και στα πολιτικά συμβούλια τα οποία παρακολουθούσε πίσω από κουρτίνες ως άλλη Χιουρέμ. 

Παρότι υπήρξε αυταρχική και ραδιούργα, οι ιστορικοί της εποχής την χαρακτήριζαν εξαιρετικά γενναιόδωρη και φιλάνθρωπο. Η Κιοσέμ πάντρευε φτωχές, ορφανές κοπέλες, πλήρωνε τα χαράτσια Ελλήνων φυλακισμένων, απελευθέρωνε τους σκλάβους της μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας, επισκεπτόταν νοσοκομεία και συζητούσε με τους ετοιμοθάνατους. Με δικά της χρήματα, έχτισε ένα μεγάλο υδραγωγείο στο Κάιρο και συνέβαλε στην κατασκευή του Μπλε Τζαμιού, που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Μετά το θάνατό της, σε ηλικία 61 ετών, τάφηκε στο μαυσωλείο του συζύγου της, στο Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί) ενώ ο λαός της Κωνσταντινούπολης κράτησε τριήμερο πένθος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ