25.1.2013 14:18

Μια διαφορετική πολιτιστική προσέγγιση

Είναι η περίοδος που το ταχυδρομεί μας στον «π» γεμίζει από προσκλήσεις εκδηλώσεων πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα σταθώ σε μια γιατί παρουσιάζει το εναλλακτικό μοντέλο επαφής, αν το τιμόνι των συλλόγων μας αναλαμβάνουν πρόσωπα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους και όραμα για τον τόπο τους. Αναφέρομαι στη διοίκηση του Εκπολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου «Οι φίλοι της Ποταμιάς». 

Η πρόσκληση σε χαρτί Α4, φωτοτυπημένο σε ασπρόμαυρο εκτυπωτή. Με το που την πιάσεις στα χέρια σου φαντάζεσαι ότι οι δημιουργοί της είναι σπαγκοραμμένοι. Αλλάζεις γνώμη αν μπεις στον πειρασμό να τη διαβάσεις. Αντιλαμβάνεσαι ότι η φτωχική μορφή της πρόσκλησης έγκειται στον απόλυτο σεβασμό και της τελευταίας δεκάρας, για να αποδοθεί σε έργο στο χωριό κι όχι να σπαταληθεί σε επικοινωνιακές ανάγκες. 

 «Σας καλούμε να τιμήσουμε τον πολιούχο του παλιού χωριού μας Αγιαντώνη, να κουβεντιάσουμε και να σας ενημερώσουμε για όλα όσα δε χωρούν σε μια πρόσκληση. Όπως για το ότι, όλοι όσοι πέρσι υποσχέθηκαν να προσφέρουν κάποια υπηρεσία στο χωριό μας, την πρόσφεραν με πλήρη συνέπεια. Και ακόμη για το ότι προσφορά υπηρεσιών δεχθήκαμε και από άλλα μέλη και συγχωριανούς μας. Ελάτε να βεβαιώσουμε και να βεβαιωθούμε ότι οι Σύλλογοι στις δύσκολες εποχές – όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας – είναι εργαλεία συσπείρωσης, δημιουργίας, αισιοδοξίας και ελπίδας. Σας περιμένουμε.» 

Το σημείο αντάμωσης πέφτει κάπως μακριά, στην Αγία Αναστασία Περιστερίου, μεθαύριο Κυριακή στις 11.00, καθώς αφορά τους Ποταμούσους των Αθηνών, κατά κύριο λόγο. Όμως η ζεστασιά της πρόσκλησης εξαπλώνεται και αγγίζει όλους τους Ποταμούσους και τους φίλους της Ποταμιάς, όπου κι αν βρίσκονται.  

Η πρόσκληση συνοδεύεται και από ένα έντυπο ευχαριστώ. Σε μια, επίσης φωτοτυπημένη, σελίδα το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί ονομαστικά, έναν προς έναν, όσους βοήθησαν και στήριξαν το έργο του. Από εκείνον που εγκατάστησε αφιλοκερδώς σύγχρονη ηλεκτρική εγκατάσταση στο επισκευασμένο σχολειό της Παλιάς Ποταμιάς, ως τον υδραυλικό που συνέδεσε το νερό ή εκείνον που έψηνε τα σουβλάκια στις εκδηλώσεις. 

Τα πάντα στους «Φίλους της Ποταμιάς» γίνονται με διάθεση αφιλοκερδούς προσφοράς. Ο οικοδόμος με καταγωγή απ’ το χωρίο διορθώνει τις ατέλειες στα πάρκινγκ, ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων εκπονεί τη μελέτη για να φτάσει το ρεύμα στο παλιό χωριό, οι μη ειδικευμένοι χωριανοί  καθαρίζουν την πλατεία και τους δημόσιους χώρους. 

Είναι προφανές ότι στην Ποταμιά κάτι διαφορετικό συμβαίνει τελευταία, έστω σε μικρή κλίμακα. Δίνεται το στίγμα της συνέργειας όλων για το δημόσιο καλό, στοιχείο που έλειψε απ’ τον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες. 

Πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκεται η φλόγα ενός ανθρώπου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Πούπαλος, πετυχαίνει να κινητοποιεί όλη την κοινωνία του χωριού του. Μακάρι να μην πρόκειται για αναλαμπή αλλά απαρχή ενός δύσκολου αγώνα ένα χωριό να ξανανιώσει τη φροντίδα των δικών του ανθρώπων και να διασώσει το διαμάντι της Παλιάς Ποταμιάς, απειλούμενο πολύ έντονα απ’ τη φθορά του χρόνου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ