26.3.2013 17:24

Μια βραδιά στο Hellenic Centre του Λονδίνου

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΙΟΥ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ Ν. Ι. ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΑ

Στις 11 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους η ελληνική παροικία του Λονδίνου και συγκεκριμένα η Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Αγγλίας, της οποίας προεδρεύει η πάντοτε δραστήρια και αεικίνητη συμπατριώτισσά μας Ματρώνα Egon-Ξυλά, πραγματοποίησε εκδήλωση-αφιέρωμα μνήμης, αναγνώρισης και τιμής, στη ζωή και το έργο του Οινούσσιου ευπατρίδη και άρχοντα της Ναυτιλίας, αείμνηστου Νικολάου Ι. Χατζηπατέρα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Hellenic Centre, στο «φιλόξενο σπίτι» του ελληνισμού της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου τον μέγα εκλιπόντα, όσο και τους διοργανωτές, τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς φήμης, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, πλοιοκτήτες, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, ναύαρχοι, επιστήμονες από όλους τους χώρους, εκπρόσωποι της ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Πριν και πάνω από όλους όμως, έλαμψε  με την πνευματική του παρουσία και την ιερή ακτινοβολία του, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κκ  Γρηγόριος με την ακολουθία του, αλλά και το τεράστιο πλήθος των ελλαδιτών και κυπρίων Ελλήνων της Αγγλίας, με την ανεξίτηλη φωτεινή σφραγίδα τους. 

Προσκεκλημένος στη σεμνή αλλά και συνάμα έμπλεης πνευματικότητας αυτής της  φωτεινής βραδιάς-ορόσημο, αφιερωμένης στον και αριστοκράτη του πνεύματος και της εκκλησίας συμπατριώτη μας Ν. Ι. Χατζηπατέρα, είχα την ευκαιρία και την τιμή, να συμμετέχω στις δραστηριότητες της ελληνικής, κυρίως χιακής, παροικίας της Βρετανίας. Η κυρία Μάτι Egon, πρωτοπόρος σε όλα τα έργα που τιμούν τον άνθρωπο, το ελληνικό πνεύμα, τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό, υπήρξε η εμπνεύστρια και οργανώτρια του σημαντικού αυτού γεγονότος, στο οποίο έδωσαν επιπρόσθετα το παρών τα μέλη της οικογένειας του επιφανούς εκλιπόντος και συγκεκριμένα τα παιδιά και τα εγγόνια του, άξιοι συνεχιστές όλοι του υψηλού του έργου. 

Τους ομιλητές παρουσίασε άψογα η συμπολίτης μας διακεκριμένη αρχαιολόγος δρ Ειρήνη Ε. Λαιμού, ενώ έγινε απονομή υποτροφιών στους  λαμπρούς νέους έλληνες επιστήμονες και ερευνητές Ιωάννα Μουτάφη και Κώστα Παπαδόπουλο.

Οι εξαιρετικοί επιστήμονες εκπονούν διδακτορικές διατριβές, τιμούν ως αριστούχα Ελληνόπουλα την πατρίδα και τον εαυτό τους, οι δε υποτροφίες που λαμβάνουν ανήκουν στην πλειάδα των χορηγιών που παρέχουν η κ. Μάτι Egon-Ξυλά και η οικογένεια Ν. Ι. Χατζηπατέρα.  Συγκινητική υπήρξε ακόμη η αναφορά στη ζωή και το έργο του αείμνηστου Ν. Χατζηπατέρα από τον λόγιο και πεπαιδευμένο φίλο του, πλοιοκτήτη κ. Σπύρο Πολέμη. 

Ο γράφων ως μέλος του Συνδέσμου των απανταχού Καρδαμυλίων μετέφερε στους διοργανωτές, την οικογένεια Χατζηπατέρα, τους τιμώμενους καλεσμένους και τους παριστάμενους ομογενείς, τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του προέδρου των απανταχού Καρδαμυλίων καπετάν Νικόλα Φράγκου.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε πλούσια και αρχοντική δεξίωση από την κ. Μάτι και το σύζυγό της κ. Nicolas Egon, το διεθνούς φήμης ζωγράφο-λόγιο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ