20.4.2017 17:57

Μια άλλη πρόταση για την αξιοποίηση του Εκθεσιακού Κέντρου

Αναφορικά με το δημοσίευμα στον «π» όπου παρουσιάζεται πρόταση του προέδρου της ΕΝΑ το εκθεσιακό κέντρο της Χίου «Γεώργιος Καλουτάς» να παραχωρηθεί στην HELEXPO θέλω να σας θυμίσω τα παρακάτω:

Πρέπει να ήταν το 2014 όταν, ως γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» είχα προσκαλέσει στελέχη της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής προκειμένου να εξετάσουμε τη δυνατότητα ίδρυσης στο εν λόγω κέντρο Σχολής Εκπαίδευσης - κατάρτισης σε επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα π.χ. εξειδικευμένες γεωργικές καλλιέργειες, εκτροφή χιακού προβάτου, τυροκομία, μελισσοκομία, ανθοκομίας και άλλες συναφείς ειδικότητες. Υπογραμμίζω ότι το εκθεσιακό κέντρο έχει δίπλα του «προίκα» περίπου σαράντα στρέμματα γης.

Την ιδέα αυτή υποστήριξαν με θέρμη οι ειδικοί της ΑΓΣ εκτιμώντας ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά κατάλληλες για μια τέτοια πρωτοβουλία  πόσο μάλλον που η Χίος έχει υψηλής αξίας «προϊόντα» γης πάνω στα οποία θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν οι άνεργοι νέοι του τόπου και να κερδίσουν τη ζωή τους. 

Οι σκέψεις αυτές παρουσιάστηκαν από τον υπογράφοντα και τους φιλοξενούμενους της ΑΓΣ στην τότε πολιτική ηγεσία της περιφέρειας στη Χίο δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό και το δελτίο τύπου που εξεδόθη.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε δυο πράγματα:  πρώτον ότι η Χίος ως νησί έχει σημαντικές αδυναμίες να ανταγωνισθεί την ηπειρωτική Ελλάδα σε κάποια πράγματα και δεύτερον ότι επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσουμε με επιστημονικό τρόπο τα ειδικά χαρακτηριστικά του τόπου μας στον πρωτογενή τομέα. 

Εν κατακλείδι εκτιμώ ότι η παραχώρηση στην HELEXPO αυτού του περιουσιακού στοιχείου του τόπου μας, αν επιτευχθεί, δεν θα ωφελήσει όσο η αξιοποίησή του προς την κατεύθυνση που περιέγραψα. Επιβάλλεται να επενδύσουμε στη παραγωγή, επιβάλλεται να αγκαλιάσουμε ξανά την χέρσα χιώτικη γη και ό,τι πολύτιμο μας δίνει. 

 

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης 

Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ