3.9.2015 16:29

«Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο»

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΣΕ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Έκκληση στην Ευρώπη να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, απηύθυνε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη παρουσία τοπικών φορέων.

Η Περιφερειάρχης, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου μη διαχειρίσιμη, παρά τις σκληρές και συνεχείς προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της που πλήττεται άμεσα, καθώς και την αυταπάρνηση των σωμάτων ασφαλείας και υποστήριξε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου, να κινηθούν οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν την άμεση κατασκευή των υποδομών υποδοχής μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθώς και να εκπονηθεί σχέδιο επιμερισμού των προσφύγων στα κράτη μέλη, ώστε να γίνεται συντονισμένα, με τρόπο που θα διασφαλίζει όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και την αξιοπρέπειά τους.

Η κα. Καλογήρου διαβεβαίωσε ότι οι Ελληνικές Περιφέρειες είναι έτοιμες στο πλαίσιο αυτό να αναλάβουν κεντρικό ρόλο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Να ορίσει τις Περιφέρειες απευθείας δικαιούχους στο Ταμείο για τη Μετανάστευση, ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν προτάσεις για τη δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας.
  • Να συντονίσει κοινές προτάσεις των Περιφερειών με Διεθνείς Οργανισμούς και Οργανώσεις, ώστε ακόμα και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου να είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων.
  • Να προωθήσει την ενεργό εμπλοκή των Ευρωπαϊκών Οργανισμών, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης.

Επίσης, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα την κατανομή των προσφύγων ανά κράτος μέλος, σημειώνοντας ότι καμία χώρα δε μπορεί να απέχει από την κατανομή αυτή.

 «Οι ελληνικές περιφέρειες δε ζητάμε λεφτά, ούτε ψάχνουμε αφορμή για να διεκδικήσουμε ρόλο. Απαιτούμε λύση στο πρόβλημα που οδηγεί σε απόγνωση και εξαθλίωση τους συνανθρώπους μας και σε οικονομικό μαρασμό και ριζοσπαστικοποίηση την κοινωνία μας. Και διαθέτουμε την τεχνογνωσία, τη στελέχωση και την επαφή με τις τοπικές δυνάμεις ώστε να πετύχουμε τη λύση αυτή, αρκεί να διατεθούν οι ανάλογοι πόροι και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες», είπε και σημείωσε:

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τους ανθρώπους που φτάνουν στην πατρίδα μας ικετεύοντας για τη ζωή τους αβοήθητους, ούτε όμως να επιτρέψουμε η ανθρωπιστική κρίση να καταστρέψει την οικονομική δραστηριότητα των νησιών μας και τους κατοίκους τους. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, εθνική και ευρωπαϊκή, ώστε να δοθούν λύσεις αποτελεσματικές και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ