11.9.2015 10:57

Μεγάλο συνασπισμό «ψηφίζουν» οι πολίτες, πρώτος με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Pro Rata που δημοσιεύει την Παρασκευή η Εφημερίδα των Συντακτών. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα και οι ΑΝΕΛ· μάχη για να αυξήσουν τα ποσοστά τους δίνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού «ψηφίζουν» οι ερωτηθέντες.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 23,5%, η ΧΑ με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το ΚΚΕ 4,5%, Το Ποτάμι με 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,5% και η Λαϊκή Ενότητα 2,5%.

Αλλο κόμμα απαντά το 2,5% των ερωτηθέντων, ενώ στο 17,5% κυμαίνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της έρευνας, ανεβαίνει σταδιακά το ποσοστό συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ της ΝΔ αγγίζει το μέγιστο δυνατό. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 64%, ενώ η ΝΔ στο 83%. Στην προηγουμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ήταν στο 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συμμαχίες, οι ερωτηθέντες τάσσονται σε ποσοστό 23% υπέρ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, δηλάδή ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ενώ αντίστοιχο ποσοστό επιθυμεί συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Ακομη, το 18% των ερωτηθέντων θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Όλες οι υπόλοιπες εκδοχές συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 8%.


Newsroom ΔΟΛ

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ