24.1.2014 13:06

Με τριγμούς και ευρεία πλειοψηφία η εκλογή Κριμιζή

Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Ο κύβος ερρίφθη. Ο προταθείς από το ΣΥΡΙΖΑ Μικές Κριμιζής θα είναι ο επικεφαλής με τον οποίο η παράταξη της «Χιακής Συμπολιτείας» θα διεκδικήσει τη δημαρχία στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, με πρώτο και κύριο στόχο τη συμμετοχή της στο δεύτερο γύρο των εκλογών.                                      
«Με ομαδική δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλα είναι δυνατά στη συνέχεια», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος, χαιρετώντας την πλειοψηφική απόφαση που τον ανέδειξε στην κορυφή της πυραμίδας.

Οδύνες τοκετού    

Στη Γενική Συνέλευση οι οδύνες του τοκετού ήταν αφόρητες. Η διαδικασία δεν ήταν αναίμακτη, είχε απώλειες και τα μέλη αποχώρησαν προβληματισμένα, με την αίσθηση ότι η πυορροούσα πληγή δεν θα επουλωθεί εύκολα και γρήγορα.
Η Συντονιστική Επιτροπή που είχε αναλάβει στο ενδιάμεσο διάστημα των δύο Συνελεύσεων να προχωρήσει τη διαδικασία του διαλόγου με πρόσωπα και ομάδες για την τελική κατάθεση των υποψηφιοτήτων αιφνιδιάστηκε από την πρόταση των Γ. Παγούδη και Γ. Μακριδάκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία και να ακολουθήσει διάλογος με κινήσεις πολιτών που μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη δυναμική στην προσπάθεια που καταβάλλεται.                                                            
Διάλογο με την «Πρωτοβουλία» πρότεινε ο πρώτος, επειδή συγκεντρώνει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει η «Συμπολιτεία». Ο δεύτερος υποστήριξε ότι μόνο μια ακομμάτιστη επιλογή ευρύτερης αποδοχής, χωρίς αποκλεισμούς,  θα έχει τη δυνατότητα να διεμβολίσει το πολιτικό κατεστημένο. Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε με την απόστροφο της τοποθέτησης του, ότι, αν κατέλθει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, θα περιοριστεί στο 3% που παίρνει κάθε φορά.

Οι διαφωνίες

«Δε θα είμαι συναγωνιστής σας αν δοθεί κομματικό χρίσμα», προειδοποίησε ο Γιώργος Χαλάτσης. «Μου άρεσε η συμμετοχή ως ανεξάρτητη, μπορούμε να κάνουμε  διάλογο με νέες κινήσεις», πρόσθεσε η Μαρία Μπογή.                                            «Χαλάσαμε αυτό που προσπαθήσαμε στην αρχή να φτιάξουμε», υποστήριξε ο Νίκος Πιτροπάκης, «με ενοχλεί ότι η υποψηφιότητα Κριμιζή δίνει τροφή να μας χαρακτηρίσουν ως ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μας κοστίσει εκλογικά. Με αυτές τις προοπτικές δεν μπορώ να συνεργαστώ», δήλωσε η Β. Ποταμούση.

Η στήριξη

Στον αντίποδα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα μέλη της παράταξης ζήτησαν και κατάφεραν να μην αναβληθεί η διαδικασία της επιλογής επικεφαλής, τόνισαν ότι η δεν καπελώνεται κομματικά και απλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συνιστώσα της «Συμπολιτείας», προτείνει την υποψηφιότητα Κριμιζή, αφού δεν ευδοκίμησαν άλλες επαφές σε επίπεδο προγραμματικής σύγκλισης θέσεων  με άτομα και ομάδες που δεν πρόσκεινται στο χώρο του. Καταλόγισαν ευθύνη στη Συντονιστική Επιτροπή για την διαρροή της υποψηφιότητας Κριμιζή  και ισχυρίστηκαν ότι μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος, κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο «πολίτης»,  εξυφαίνουν σχέδιο φθοράς της «Χιακής Συμπολιτείας».
«Δεν είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει τον εαυτό του για το καλό του τόπου μας και ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε πλέκοντας το εγκώμιο του η γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  Χίου, Βάσω Μιχαλοπούλου.
Γιώργος Γεωργίτσης, Δημήτρης Αθανασόπουλος, Σταύρος Σταυρινούδης, Φραγκίσκος Σέργης, Αντώνης Κοτσακάς, Λεωνίδας Καρακούρος, Γιάννης Καλογεράς και Μιχάλης Μερούσης επισήμαναν ότι οι αναβολές στη λήψη αποφάσεων σε αυτή την περίοδο οδηγούν σε αδιέξοδα, τόνισαν ότι η παράταξη δεν αποκλείει καμία συνεργασία σε επίπεδο προγραμματικής σύγκλισης, στήριξαν τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν να γίνουν σεβαστές οι προτάσεις και οι πλειοψηφικές αποφάσεις της Συνέλευσης.
«Αν δουλέψουμε ομαδικά μπορούμε να μπούμε στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι παρόντες εκφράζουν το 30% του λαού της Χίου, αλλά πρέπει να προασπίσουμε την πολιτική μας ταυτότητα και ιδιαιτερότητα», υποστήριξε ο Αντώνης Κοτσακάς,  την ώρα που ο Γιάννης Καλογεράς τόνιζε ότι όλοι είναι  ισότιμα μέλη της «Συμπολιτείας», η ψήφος του καθενός έχει την ίδια βαρύτητα και ζήτησε να μην αδικείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι μεν, αλλά…

Την πιο παράδοξη πρόταση κατάθεσε ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος. Πρότεινε  να ψηφισθεί ο επικεφαλής, να ακολουθήσει διάλογος με τις άλλες κινήσεις σε επίπεδο προγραμματικής σύγκλισης, αλλά, αν τεθεί θέμα ηγεσίας κοινής αποδοχής, το πρόσωπο να επιλεγεί από Γενική Συνέλευση σε νέα σύγκληση…
Τελικά με συντριπτική πλειοψηφία το Σώμα ενέκρινε  την υποψηφιότητα Κριμιζή.
 

Η ευχή

Το παρόν στη διαδικασία έδωσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραολυμπιονικών Σάββας Παλτσανιτίδης, που ευχήθηκε να βρει το δρόμο της η «Συμπολιτεία» και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της.

  
«Συλλογική δουλειά»

Στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση ως υποψήφιος δήμαρχος ο Μ. Κριμιζής δήλωσε ότι δεν τον εκφράζει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, κάλεσε τα μέλη να συμμετάσχουν στην κατάρτιση του προγράμματος και την οργάνωση των δράσεων της παράταξης και  εξέφρασε την πίστη ότι οι στόχοι της «Συμπολιτείας» μπορούν να επιτευχθούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ