6.8.2012 17:04

Με την παράδοση ζωντανή

ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

 
Σε μόνιμη στήλη της εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φιλοξενήθηκε το Σάββατο, με πολύ κολακευτικά σχόλια η θεατρική παράσταση του Γ. Κολλιάρη που ανέβηκε με επιτυχία από τος θεατρικές ομάδες των σωματείων της Κοινής και της Καλλιμασιάς.
Το δημοσίευμα ανέφερε: «Κάθε καλοκαίρι, που ο πληθυσμός των χωριών και των νησιών μεγαλώνει και μαζεύονται γνωστοί και φίλοι σε πλατείες, παραλίες και τραπέζια, χαίρεται κανείς να διαπιστώνει πόσο δεμένοι μπορούν να είναι οι Ελληνες. Το βλέπει κανείς στις γιορτές, στα φεστιβάλ και στα πανηγύρια των μικρών τόπων. Πιο πολύ εκεί, παρά οπουδήποτε αλλού. Σε αυτό το πνεύμα και για να τιμήσουν τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου (11 Νοεμβρίου 1912-11 Νοεμβρίου 2012) η Περιφερειακή Ενότητα και η Δημαρχία Χίου συνδιοργάνωσαν με τους τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλα σωματεία σε όλο το νησί μουσικές, θεατρικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις.
Στο χωριό Καλλιμασιά της «μυροβόλου» ο πολιτιστικός σύλλογος «Πρόοδος» στο πλαίσιο των εορταστικών αυτών εκδηλώσεων, συνδιοργάνωσε με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου θεατρική παράσταση για όλες τις ηλικίες που σκόρπισε χαρά στο κοινό, βασισμένη σε τοπικές παραδόσεις. Η πρώτη παράσταση έγινε στο χωριό Κοινή και ακολούθησε η Καλλιμασιά. Και στις δύο παραστάσεις η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και ταυτόχρονα η ανταπόκριση των θεατών ενθουσιώδης.
«Ας θυμηθούμε τα παλιά», είναι ο γενικός τίτλος της παράστασης, ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι αφενός στον πνευματώδη Σουρή, από το έργο του οποίου απαγγέλθηκαν αποσπάσματα ποιημάτων, αφετέρου στις «Κουτσομπόλες» (θεατροποιημένα χιώτικα ανέκδοτα με παραδοσιακό τοπικό γλωσσάρι) και τρίτον στον «Γάμο του Μπαρμπα-Γιώργου» (διασκευή από διάφορους καραγκιοζοπαίχτες), δρώμενα τα οποία και απέδωσαν ερασιτέχνες ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας.
Οι ηθοποιοί, οι σκηνογράφοι, ο σκηνοθέτης και οι λοιποί συντελεστές της παράστασης είναι ντόπιοι κάτοικοι, φιλότεχνοι, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ολοκλήρωση μιας τόσο δροσερής εκδήλωσης.
Η παράσταση επαναλαμβάνεται την Κυριακή 5 Αυγούστου στην Καλλιμασιά, ενώ θα παρουσιασθεί και σε άλλους οικισμούς της Χίου. Οι εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια «Χίος Ελευθέρα», συνεχίζονται σε όλο το νησί με αποκορύφωμα την 11η Νοεμβρίου 2012. Εχει ενδιαφέρον, όπως μας θυμίζουν οι Χιώτες, για τα «Ελευθέρεια» της Χίου έγιναν παρόμοιες εκδηλώσεις το 1962, πενήντα χρόνια πριν».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ