29.10.2012 18:25

Με τάση υπερψήφισης στη Μυτιλήνη

• ΜΑΣΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ (ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ;) ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Ίσως η πιο σημαντική συνεδρίαση από συστάσεως του είναι η αυριανή του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γνωμοδοτήσει για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων στα νησιά μας από την πολυεθνική Iberdrola Rokas.
 
Η συζήτηση για το θέμα έχει ξεκινήσει από τότε που η εταιρεία κατέθεσε το ενδιαφέρον της και πήρε δυσανάλογη του μεγέθους της έκταση, ανάλογα με την περίσταση.
Μεγαλύτερη από την πραγματική διάθεση του μέσου πολίτη της Χίου να ενημερωθεί, χάρη στη δύναμη των social media και της συμμετοχής πολυγραφότατων προσώπων στην Πρωτοβουλία πολιτών που σχηματίστηκε.
 
Μικρότερη της πραγματικής σημασίας της επένδυσης, η οποία, πέρα από αυτά καθ’ αυτά τα χαρακτηριστικά της, κουβαλά πάνω της και το αποτύπωμα της αντιμετώπισης από τον τόπο της πρόκλησης υποδοχής της μεγαλύτερης επένδυσης που προτείνεται για αυτόν.
Ο ενοχλητικός αρνητισμός της Πρωτοβουλίας πολιτών από την πρώτη στιγμή αποθάρρυνε την έναρξη ενός πραγματικού εποικοδομητικού διαλόγου εντός της κοινωνίας και η κατωτερότητα του πολιτικού προσωπικού να αντιμετωπίσει την πρόκληση μιας τέτοιας επένδυσης για τον τόπο στέρησε στο νομό τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
 
Η ουσιαστική καταγραφή των τοπικών μας διεκδικήσεων καθώς και η ενεργειακή διασφάλιση του νησιού μας δεν έχει καν ξεκινήσει και με βάση τα προηγούμενα δεδομένα, μάλλον δεν πρόκειται να ξεκινήσει ποτέ.
Αν όμως δεν έχει κανείς την απαίτηση από το σύνολο των πολιτών να είναι ενήμεροι, την έχει σε υψηλό βαθμό από τους εκπροσώπους του, εκείνους που θα ψηφίσουν αύριο εκ μέρους του.
Μέχρι την τελευταία στιγμή οι σύμβουλοι της χιώτικης μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου δείχνουν να αμφιταλαντεύονται ποια στάση θα κρατήσουν, περισσότερο από άγνοια, παρά από αμφιβολία, ενώ η τάση που επικρατούσε στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας, βάση των δηλώσεων των συμβούλων, διαμορφώνονταν υπέρ της επένδυσης.
 
Η περίπτωση όλοι οι Χιώτες περιφερειακοί σύμβουλοι να συμμετείχαν στη συζήτηση με μια κοινή πρόταση, στην οποία, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, θα είχαν καταλήξει σε ένα καθαρό διεκδικητικό πλαίσιο, είναι εντελώς εξωπραγματική για τα τοπικά μας δεδομένα.
Οι προσυνεδριάσεις των δυο συνδυασμών θα διαμορφώσουν την τελική στάση τους στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τη σοβαρότητα και ωριμότητα για τη διεξαγωγή μιας διαφωτιστικής και αποτελεσματικής εν τέλει συζήτησης να αποτελούν ζητούμενα.
 
 
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗ
Καθαρά υπέρ της επένδυσης
Ξεκάθαρα υπέρ της χρήσης των ΑΠΕ κι υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης τάχθηκε το σύνολο σχεδόν των χιωτών περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού Γιακαλή. Ο αντιπεριφερειαρχης Κ. Γανιάρης καθώς και ο Ν. Λεοντάρας ήταν εκείνοι που κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους, δηλώνοντας προβληματισμένοι κι υποστηρίζοντας πως οι προσυνεδριάσεις και η συζήτηση εντός του συνδυασμού θα διαμορφώσουν την τελική τους άποψη επί τους θέματος. Σημειώνεται ότι οι Χιώτες σύμβουλοι της πλειοψηφίας συναντήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι και συζήτησαν το θέμα, ενώ προσυνεδρίαση θα ακολουθούσε και στη Λέσβο με τους υπόλοιπους του συνδυασμού Γιακαλή.
 
Κ. ΓΑΝΙΑΡΗΣ
 Δε θέλω να δεσμεύσω κανέναν
«Όλα θα συζητηθούν σε επίπεδο συνδυασμού.  Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως η ανταπόδοση, αν και κατά πόσο θα κλείσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ,  αν και πού οι ιδιώτες θα πουλούν ρεύμα κ.λπ. Δεν είμαι αναφανδόν υπέρ ή κατά. Εδώ και στη Μυτιλήνη σε επίπεδο συνδυασμού θα βγει η τελική απόφαση. Δε θέλω να δεσμεύσω κανέναν γνωστοποιώντας τη δική μου άποψη».
 
ΝΤ. ΣΤΟΥΠΟΣ
 Είμαι με τα παιδιά του Καρφά
«Η θέση μου είναι υπέρ των ανεμογεννητριών. Είμαι υπέρ των παιδιών του Καρφά κι όχι υπέρ των παιδιών του Αίπους. Όταν σου δείχνει η περιβαλλοντική μελέτη την επιβάρυνση που υπάρχει στον Καρφά από το εργοστάσιο της ΔΕΗ,  δεν νομίζω ότι η αντίθεση σε αυτή την επένδυση έχει περιβαλλοντική βάση. Μην τρελαθούμε! Μόνο η οπτική ρύπανση μπορεί να θεωρεί σωστό ως επιχείρημα, αλλά κι αυτό είναι κάτι υποκειμενικό. Και για τη διάνοιξη των δρόμων υπάρχει λύση. Υπάρχει μεγάλη διάνοιξη δασικών αγροτικών δρόμων, μέσα στα ανταποδοτικά μέτρα με δυνατότητα να γίνουν δενδροφυτεύσεις και συντήρηση των δέντρων από την εταιρεία. Νομίζω ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση».
 
Γ. ΜΕΡΟΥΣΗΣ
Πίεση για ανταποδοτικά
«Δε μπορούμε τη σημερινή εποχή να πούμε όχι στις ΑΠΕ. Αφουγκραζόμενος την κοινωνία κρίνω ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν η επένδυση είναι μεγάλη ή μικρή, αυτό το ζήτημα εξετάζεται και θα εξεταστεί. Δεν μπορούμε να πούμε όχι τη σημερινή εποχή, που και η χώρα μας διανύει μια δύσκολη κατάσταση. Δανία, Σουηδία, Νορβηγία έχουν κάνει πράξη τις ΑΠΕ πολλά χρόνια πριν. Μπορούμε να πιέσουμε για κάποια ζήτημα, όπως μεγαλύτερα ανταποδοτικά. Προσωπική μου πρόταση είναι το 5% της παραγόμενης ενέργειας να δίνεται σε τιμή κόστους στον πρωτογενή τομέα».
 
Μ. ΚΡΑΚΑΡΗΣ
 Η ζυγαριά κλείνει υπέρ
«Τάσσομαι υπέρ των ΑΠΕ. Εντούτοις θα ακούσω τις απόψεις που θα αναπτυχθούν, αν και θεωρώ ότι η άποψη μου δε θα μεταβληθεί. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η διασύνδεση με τον ηπειρωτικό κορμό καθώς και η επάρκεια σε ενέργεια. Σημαντική επίσης είναι η εφεδρεία στην οποία θα τεθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Τα όσα λέγονται για το μέγεθος δεν είναι βάσιμα και το λέω ευθαρσώς. Το ζήτημα είναι να εκμεταλλευτούμε κάποια στιγμή το μεγάλο πλεονέκτημα που μας έδωσε ο Θεός, τον άνεμο. Επίσης ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατό περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη. Αν βάλεις σε μια ζυγαριά τα μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών από τη μια κι από την άλλη το καυσαέριο που εκλύεται από τον ΑΣΠ, τότε τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα».
 
Λ. ΛΥΚΟΥ
Ναι με έλεγχο
«Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις αλλά να υπάρχει και ο απαιτούμενος έλεγχος για την τήρηση των όρων που θα διέπουν τη συμφωνία με την εταιρεία. Πρέπει επίσης  να είναι σωστή η χωροθέτηση τους και να μην ενοχλούν τον κόσμο. Είναι πολύ πιο χρήσιμες οι ανεμογεννήτριες  και μπορούμε με αντισταθμιστικά μέτρα να έχουμε πολλαπλάσια οφέλη».
 
Ν. ΛΕΟΝΤΑΡΑΣ
Πρώτα θα ακούσω
«Τελώ εν αναμονή ακόμη. Θα διαμορφωθεί η άποψη μου, αφού ακούσω την άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών».
 
 
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
Άγνωσται αι βουλαί του
Κι αν η πλειοψηφία έχει καταγεγραμμένη τουλάχιστον την τάση προς την αποδοχή της επένδυσης, η μειοψηφία ακόμη βρίσκεται σε εσωτερική πάλη και αναζήτηση, με τις ώρες να πιέζουν ασφυκτικά προς μια τελική απόφαση.  Οι Γ. Μαλαφής, Στ. Κάρμαντζης και Π. Βρουλής μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αναζητούν την απάντηση για τα ερωτήματα τους και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προφανώς θα κατασταλάξουν σε μια θέση, η οποία θα εκφράζει και το συνδυασμό τους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ