24.6.2015 18:14

Με τα «ΠΡΟΣΩΠΑ» ξεκινάει το Chios Photo Festival

Με την έκθεση «ΠΡΟΣΩΠΑ» της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου ξεκινάει την Παρασκευή το Chios Photo Festival και όπως εξηγούν τα μέλη της Φωτογραφικής  τα «ΠΡΟΣΩΠΑ» ξεκίνησαν σαν μια εξερεύνηση, σαν ένα παιχνίδι αναγνώρισης του προσώπου και της φωτογραφικής αποτύπωσης αυτής της αναγνώρισης.

Η έκφραση, ο τρόπος, ο χώρος, η ανάγνωση των στοιχείων και των συμβόλων, η μαγεία της παρατήρησης των αλλαγών της έκφρασης και του τρόπου των ανθρώπων. Ο φωτογράφος, εξίσου αμήχανος με αυτόν που στέκεται μπροστά στον φωτογραφικό φακό, κρυμμένος κυριολεκτικά πίσω από την φωτογραφική μηχανή, δημιουργεί την δική του πραγματικότητα, παρατηρεί τον άλλον όχι μόνο σαν προσωπικότητα αλλά και σαν «σύνθεση» τόνων, σχημάτων ή εννοιών..

Οι άνθρωποι λοιπόν  δεν είναι μόνο πρόσωπο ή σώμα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε και αυτό που μας δείχνουν. Μέσα από τη φωτογραφία και μέσα από τα μάτια του φωτογράφου, ο φωτογραφιζόμενος μεταμορφώνεται σε μια «νέα» εικόνα. Κι αμέσως μετά, ο θεατής με την σειρά του αντιλαμβάνεται ή απολαμβάνει την εικόνα με το δικό του μάτι, με την δική του υποκειμενική κριτική ματιά.

Έτσι, κάθε φωτογραφία είναι ένα κυκλικό παιχνίδι χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Είναι μία σπείρα με τρία διαφορετικά επίπεδα που συμπτύσσονται σε ένα· . Το πρόσωπο που βλέπουμε, ο φωτογράφος που μετατρέπει αυτό το πρόσωπο σε εικόνα, ο θεατής που βλέπει και τα δύο: το πρόσωπο αλλά και την εικόνα του. Όλα αυτά σε μιά και μόνο εικόνα: το Πορτραίτο.

Τα «ΠΡΟΣΩΠΑ» της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου, είναι οι κοινοί μας φίλοι. Οι φίλοι που συναντάμε και χαιρετάμε στο δρόμο· Οι φίλοι με τους οποίους έχουμε γελάσει, έχουμε τσακωθεί, έχουμε πιει καφέ, έχουμε συζητήσει. Πρόκειται για ένα ταξίδι στα οικεία μας πρόσωπα Άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με αμηχανία, άλλοτε με τρυφερότητα.

Τα «πρόσωπα» είναι ό,τι έμεινε για όλους μας, μετά από έναν χειμώνα βροχής, αμηχανίας, γέλιου και αναζήτησης.

Αν θέλετε και εσείς τα γνωρίσετε τα «ΠΡΟΣΩΠΑ» της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου μπορείτε να δώσετε το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης την Παρασκευή στις 21:00 στα Παλιά Σφαγεία της Χίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ