21.12.2012 12:45

Με περιφρόνηση και επιπολαιότητα η αντιμετώπιση της πυρόπληκτης Χίου

• Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΟΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ

 

Το ισχυρό όπλο του, να διαθέτει τοπικά στελέχη με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, επέλεξε να προτάξει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή συνέντευξη στα απόνερα της ενημέρωσης ότι η χώρα μας δεν κατέθεσε φάκελο για τη Χίο στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Τα στελέχη του, αναγνωρίζοντας έμμεσα το μετέωρο αποτέλεσμα που θα είχε η αποστολή εστίασαν περισσότερο στην έλλειψη συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για το νησί, 4 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ως την αποκλειστικά υπεύθυνη και προσφέρθηκαν να στηρίξουν κάθε προσπάθεια που θα γίνει, έστω και τώρα, αν φυσικά τους ζητηθεί.

«Από την απάντηση Χαν στο Ν. Χουντή αποκαλύφθηκε ότι όλοι γνώριζαν, σιωπούσαν και απλώς άφηναν το θέμα μήπως και ξεχαστεί. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη, δεν επιδείχθηκε πολιτική βούληση, αντιμετωπίζει τη Χίο με επιπολαιότητα και προχειρότητα», δήλωσε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Μιχ. Σφυράκης.

 

Κριτική με ευρύτητα

Το έωλο της επιτυχίας της διεκδίκησης, ακόμα και στην περίπτωση της υποβολής πρότασης, έκανε τους Δημ. Τσούχλη και Αρ. Τύμπα να διευρύνουν την κριτική τους για την ως τώρα κυβερνητική στάση. «Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη συντονισμού κι ως τώρα έχει διαψεύσει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν από δικούς της εκπροσώπους», τόνισαν. Συγκεκριμένα εστίασαν στο ότι:

·          ακόμα η καμένη περιοχή δεν έχει κηρυχθεί ούτε πυρόπληκτη, ούτε αναδασωτέα,

·         δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αποτυπώσεις,

·         δεν ενεργοποιήθηκε το «Πράσινο Ταμείο»,

·         δεν καταβλήθηκαν με την αμεσότητα που εξαγγέλθηκαν οι επιδοτήσεις από τον ΕΛΓΑ,

·         δεν έχει συγκροτηθεί η διυπουργική Επιτροπή, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο Κ. Χατζηδάκης,

·         δεν έχει εκπονηθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα, για το οποίο υπήρξε δέσμευση από τον Γ. Σπιλάνη,

·         κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται η δουλειά της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την οποία συνέστησε ο Κ. Μουσουρούλης.

«Για να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένος σχέδιο αποκατάστασης θα πρέπει να υπήρχε η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, κάτι το οποίο επισημάναμε από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο Αρ. Τύμπας.

 

Μη αξιοποιήσιμα τα στοιχεία

«Είχαμε από την αρχή υποδείξει το δρόμο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Δεν έγιναν όμως οι απαραίτητες ενέργειες στο χρόνο που έπρεπε, με αποτέλεσμα σήμερα η κυβέρνηση, για να αποσείσει τις ευθύνες της, να επιμένει σκόπιμα στη γενική διατύπωση του κανονισμού», εξήγησε ο Δημ. Τσούχλης τη δική του δημόσια θέση, η οποία λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής χαρακτήριζε ως «πρακτικά μηδαμινές τις πιθανότητες ενεργοποίησης του Ταμείου».

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είχε την ευθύνη να καθοδηγήσει την Περιφέρεια για τα στοιχεία που έπρεπε να δοθούν. «Δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό οι τοπικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα σε πολύ μεγάλο βαθμό να είναι μη αξιοποιήσιμα τα στοιχεία της Περιφέρειας που εστάλησαν λίγες μέρες πριν την εκπνοή των προθεσμιών».

«Φταίνε και οι μεσάζοντες, τοπικοί βουλευτές, δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης, που δεν ενεργοποιήθηκαν την ώρα που έπρεπε, ο καθένας από το ρόλο του κι όχι ως αντιπολίτευση της κυβέρνησης που στηρίζουν», συμπλήρωσε ο Αρ. Τύμπας.

 

Το Συντονιστικό

Επαλειμμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εντόπιζαν ως αιτία δυσλειτουργιών την πλημμελή λειτουργία του Συντονιστικού οργάνου. «Έχει συγκληθεί μόλις μια φορά. Αν λειτουργούσε σωστά και ζητούσε τη συνδρομή μας θα μπορούσαμε εγκαίρως να τους είχαμε εξηγήσει», συμπλήρωσε ο Αρ. Τύμπας, στην πιο συναινετική δημόσια εμφάνιση τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες. «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε όποιες κυβερνητικές προτάσεις κατατεθούν, έστω κι αν αυτές δημοσιοποιήθηκαν υπό την πίεση των αποκαλύψεων. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και την απαισιοδοξία μας, αλλά δηλώνουμε με ειλικρίνεια διαθέσιμοι να συνεργαστούμε, εφόσον φυσικά μας ζητηθεί», κατέληξε. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ