22.4.2013 12:09

Με πέντε απόντες άρχισε η δίκη Τσοχατζόπουλου

Aρχισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός.
Kατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζαν η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.
Ο πρόεδρος εκφώνησε και τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου που είναι 18, ενώ στη δίκη παρίστανται, ως πολιτική αγωγή, συνήγοροι του Δημοσίου.
Ο Α. Τσοχατζόπουλος θα μοιραστεί το εδώλιο του 3μελούς Εφετείου με τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή, τον εξάδελφό του Ν. Ζήγρα, την τ. σύζυγο του Γκούντρουν, αλλά και τους Ιω. Σμπώκο (τ. γ. γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας), Αστ. Οικονομίδη (επιχειρηματία), Ευφρ. Λαμπροπούλου (λογίστρια), Γεωρ. Σαχπατζίδη (επιχειρηματία), Παν. Σταμάτη (αδελφό της Βίκυς Σταμάτη), Ταλ. - Μαρ. Τσεκούρα (δικηγόρο), Νικ. Γεωργουλάκη (φερόμενο ως ιδιοκτήτη υπεράκτιας Nobilis), Παντ. Ζαχαριάδη (φερόμενο ως συνιδιοκτήτη της υπεράκτιας Torcaso), Κων. Αντωνιάδη (φερόμενο ως συνιδιοκτήτη υπεράκτιας), Ορ. Μελά (φερόμενο ως εκπρόσωπο υπεράκτιας), Σπ. Χατζηνικολάου (δικηγόρο), Φ. Αρβανίτη, Γ. Κωνσταντάτο, Νικ. Καρατζά (ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ).

Ο πρώην υπουργός έφτασε στο κτήριο του Εφετείου λίγο πριν από τις 9 το πρωί και προσήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου μαζί με τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, ενώ τα μέτρα ασφαλείας κατά την είσοδο των κατηγορουμένων ήταν δρακόντεια.

Σημίτη και μέλη του ΚΥΣΕΑ πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισης

Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και μέλη του ΚΥΣΕΑ των επίμαχων περιόδων, καθώς και τρεις πρώην αρχηγούς ΓΕΕΘΑ πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισης ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο πρόεδρος Χρ. Κατσιάνης εκφώνησε τα ονόματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες από τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό.

Όλοι οι μάρτυρες ήταν απόντες.

Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για περίπου μία ώρα, ενώ ο πρόεδρος ενημέρωσε όλους τους παρόντες μάρτυρες των κατηγορουμένων να αποχωρήσουν, καθώς η σημερινή ημέρα θα αναλωθεί σε διαδικαστικά ζητήματα. Όπως ενημέρωσε ο κ. Κατσιάνης αυτήν την εβδομάδα δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση.

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Καταπέλτης το βούλευμα

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ενήργησε κατ' επάγγελμα, έχοντας διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, «με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος και με σταθερή ροπή στη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Τονίζεται ότι τέλεσε τις συγκεκριμένες πράξεις «βάσει σχεδίου, αλλά συμμετέχοντας σε οργάνωση διά της οποίας αποκρύφθηκαν και τοποθετήθηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα, μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων (offshore) εταιρειών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για εξαφάνιση των ιχνών των επιλήψιμων (από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας) χρημάτων, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης του εγκλήματος». Η αντίστροφη μέτρηση για τις αποκαλύψεις άρχισε με τη γνωστοποίηση της μεταβίβασης του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου το 2010.

Η δίκη πραγματοποιείται στην ειδική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθήνας, που χρησιμοποιείται για τις συνελεύσεις και τις επιστημονικές ημερίδες των δικαστών, έχει αμφιθεατρικό χαρακτήρα και βρίσκεται στο ισόγειο.

Κρίθηκε ως ο μόνος κατάλληλος χώρος για τόσους κατηγορουμένους, δικηγόρους, μάρτυρες, ενώ έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την πρόσβαση από την πλευρά της οδού Λουκάρεως, ενώ τμήμα του μεγάλου χώρου (προς την οδό Δέγλερη) έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει ως κέντρο Τύπου, αφού μεγάλο ενδιαφέρον για να καλύψουν τη δίκη έχουν εκδηλώσει εκπρόσωποι πολλών ΜΜΕ και από το εξωτερικό με την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων από πολλές χώρες.

Στο 3μελές Εφετείο προεδρεύει ο Χρ. Κατσιάνης που στο παρελθόν είχε εκλεγεί διευθύνων του Πρωτοδικείου Αθηνών και θεωρείται δικαστής με εμπειρία και ικανότητα να διαχειριστεί δύσκολες δίκες. Εισαγγελέας στην έδρα είναι η Γ. Αδηλίνη με αναπληρωτή τον Π. Παναγιωτόπουλο που έχει θητεύσει ως γεν. γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων.

πηγη: e-go.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ