19.9.2015 11:26

Με ένα γνωμικό στην κάλπη

T. ΤΥΜΠΑΣ, ΣΤ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΣΤ. ΑΜΠΑΖΗ ΚΑΙ Μ. ΚΡΑΚΑΡΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΝΩΜΙΚΟ

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, υποστηρίζουν οι ρεαλιστές επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά το όραμα και ο ρομαντισμός χαρακτηρίζουν πάντα αυτούς που τα διαθέτουν και ως κοινοί πολίτες, που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Οι υποψήφιοι Τέλλης Τύμπας με τη Λαϊκή Ενότητα, Σταύρος Μιχαηλίδης με τη Νέα Δημοκρατία, Στέλλα Αμπαζή με το Κ.Κ.Ε και   Μανώλης Κράκαρης με το ΠΑΣΟΚ/ Δημοκρατική Συμπαράταξη  αυτοσυστήνονται πολιτικά με ένα τραγούδι, ένα ποιητικό στίχο, μια παροιμία ή ένα moto που τους εκφράζει.

Τ. Τύμπας: «The time is out of  joint»

Ο Τέλης Τύμπας, σε όποιον Ευρωπαίο Πανεπιστημιακό συνάδελφο του  τον ρωτάτι τον τρομάζει και τον παρακινεί να συμμετέχει στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής  με τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ,  αρχίζειτην απάντησή του με τον Σαιξπηρικό στίχο από τον Άμλετ, για το τόσο επικίνδυνα σάπιο, πλέον, βασίλειο της Δανιμαρκίας  “The time is out of joint”, “ο χρόνος είναι εξαρθρωμένος”. Στη συνέχεια προσθέτει ότι «με βρέφη και παιδιά να γλιστρούν από τα χέρια των ξεριζωμένων γονιών τους για να ξεβραστούν κοκαλωμένα στις παραλίες που κολυμπούμε με τα δικά μας παιδιά,  με τον ακραίο καπιταλισμό των συνεχών μνημονίων να υπνοβατεί και πάλι προς τον φασισμό την ίδια μάλιστα στιγμή που απωθεί το πιο εφιαλτικό του παράγωγο, την ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος, ο χρόνος είναι πράγματι εξαρθρωμένος, “thetimeisoutofjoint”».

Στ. Μιχαηλίδης: «Ερέτην χρῆναι»

Ως εν αποστρατεία Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο Σταύρος Μιχαηλίδης απαντά με ένα απόφθεγμα του αρχαίου Ναύαρχου του Αθηναϊκού στόλου Θεμιστοκλή, που αναδύει άρωμα αρμύρας και καλής γνώσης χειρισμού του πηδαλίου.

«ερέτην χρῆναι πρῶτα γενέσθαι πρὶν πηδαλίοις ἐπιχειρεῖν», δηλαδή «πρώτα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε κουπί και μετά να πηδαλιούμε, να οδηγούμε».

Στ. Αμπαζή: «Με τα χέρια σου να σηκωθείς»

Τη Στέλλα Αμπαζή εκφράζει ειδικά αυτή την περίοδο ο απόλυτα καυστικός και κοφτερός Βαρναλικός ποιητικός λόγος.

«Πτωχέ, σου μάραναν κόποι και πόνοι τη θέληση, άβουλη, πιωμένη, αφιόνι. Κι’ αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς,  χρέος σου είναι με τα χέρια σου να σηκωθείς».

Μ. Κράκαρης: «Να τα πραγματοποιείς»

Ο ήπιων τόνων και μετρημένος χαρακτήρας του Μανώλη Κράκαρη, αναδεικνύεται και με την παροιμία που επιλέγει να μας αυτοσυστηθεί.

«Το ρητό  εκεί που φτάνει το χεράκι σου να κρεμάς το καλαθάκι σου, ισχύει και στην πολιτική. Δηλαδή, να λες αυτά που μπορείς να πραγματοποιήσεις».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ