20.9.2013 10:21

Με απλωμένο το χέρι

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την εντύπωση ότι οι Περιφέρειες και πολύ περισσότερο οι Περιφερειακές Ενότητες αποτελούν τον «φτωχό συγγενή» των άλλοτε κραταιών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων εδραιώνει η εικόνα που παρουσιάζουν τα ταμεία τους 3 χρόνια μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Η αδράνεια του Υπουργείου Εσωτερικών να μετατρέψει τις Περιφέρειες σε φορείς ανάπτυξης αλλά και να τις επιχορηγήσει με χρήματα ικανά να διασφαλίσουν την οικονομική τους αυτοτέλεια, έχει μετατρέψει τους αιρετούς του συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού θεσμού σε επαίτες.

Πανί με πανί

Η Χίος στο γενικότερο κλίμα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κ. Γανιάρη ο οποίος σημείωσε ότι ενώ ο προϋπολογισμός της Π.Ε. Χίου για το 2013 ήταν 4 εκ. Ευρώ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής ούτε 1 ευρώ για τις δράσεις της, πολύ δε περισσότερο για τις ευθύνες που έχει στην αρμοδιότητά της.

«Τα πράγματα είναι τραγικά. Δεν χρειάζεται να σας αναλύσω την υπάρχουσα κατάσταση διότι τα βλέπετε και μόνοι σας. Αυτή τη στιγμή αν λειτουργούμε, με τον τρόπο που τουλάχιστον λειτουργούμε, και δεν έχουμε κατεβάσει ρολά οφείλεται το ταμειακό υπόλοιπό των 300.000 ευρώ που έχουμε κρατήσει από τα προηγούμενα χρόνια.

Να μας πουν από την κεντρική διοίκηση όταν μας ζητούν να υποβάλλουμε προϋπολογισμό πως θα τον καλύψουμε. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ένας θεσμός που δημιούργησαν για να διευκολύνεται η δημόσια διοίκηση, απαξιώνεται από τους ίδιους.

Ζητάω τα αυτονόητα. Όταν οι πρώην Ν.Α.Χ. που είχαν σχεδόν τις ίδιες αρμοδιότητες με εμάς έπαιρναν κονδύλια που τους διασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία τους, δεν γίνεται εμείς μην παίρνουμε τίποτα», κατέληξε ο κ. Γανιάρης.

Σήμερα το συνέδριο

Σε αυτά τα πλαίσια σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στο ξενοδοχείο Caravel με τη Χίο να εκπροσωπείται από τον Κ. Γανιάρη και τον περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή.

Στο συνέδριο με τίτλο «Ισχυρή Περιφέρεια- Μονόδρομος για την ανάπτυξη» κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ