28.1.2017 13:41

Μάζεψε τα υπομνήματα και υποσχέθηκε να τα προωθήσει

• ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΛΛΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ Ο ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Τον εύκολο ρόλο του καλού ακρουατή παρά του υπεύθυνου Υπουργού για θέματα ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής επέλεξε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στη Χίο, στο πλαίσιο της φιέστας για τα 2 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πάνω από μία ώρα ο Υπουργός Ναυτιλίας άκουγε τους φορείς του νησιού να αποτυπώνουν τη χιώτικη καθημερινότητα. Οι περικοπές των συντάξεων των ναυτικών και τα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης, το ανύπαρκτο μεταφορικό ισοδύναμο, η ανάγκη τουριστικής απεξάρτησης της Χίου από την Τουρκία, η θλιβερή πραγματικότητα που συνοδεύει το μεταναστευτικό και άλλα πολλά βρέθηκαν στο επίκεντρο των φορέων οι οποίοι μάλιστα παρέδωσαν και τα σχετικά υπομνήματα στο κ. Κουρουμπλή ο οποίος υποσχέθηκε ότι… θα τα προωθήσει.

Παρότι άπαντες οι φορείς ανέμεναν έστω και μία δέσμευση από τα χείλη του Υπουργού ο ίδιος περιορίστηκε στο να δηλώσει γνώστης των προβλημάτων, για τα οποία όπως εξήγησε δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η άκαμπτη Ευρώπη καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Προανήγγειλε συσκέψεις

Αναφερόμενος στα ζητήματα που του έθεσαν οι φορείς του νησιού ο κ. Κουρουμπλής τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκάς επισημαίνοντας ότι αύτη δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει καθώς αυτό το σενάριο θα αποβεί καταστροφικό για τα νησιά.

Παράλληλα κατήγγειλε τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για διάσταση μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Σε ότι αφορά στην τουριστική προβολή των νησιών ο Π. Κουρουμπλής συνέκρινε την Λαμπεντούζα και τα ελληνικά νησιά αποδίδοντας λάθη στον επικοινωνιακό χειρισμό του μεταναστευτικού και σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι.

Σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Κουρουμπλή ήταν αυτό που αφορούσε το μεταφορικό ισοδύναμο, αφού εξήγγειλε σύσκεψη στο Υπ. Ναυτιλίας σε 10 ημέρες με τη συμμετοχή των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιριών, σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους μετάβασης από και προς τα νησιά.

«Ένα κράτος είμαστε τι να κάνουμε;»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στους ναυτικούς ζήτησε την κατανόησή τους λέγοντας ότι για πρώτη φορά καταβάλλονται προσπάθειες ενίσχυσης του κλάδου, δηλώνοντας μάλιστα υποστηρικτης των Ελλήνων εφοπλιστων από τους οποίους ζήτησε να βάλουν πλάτη για να αναπτυχθεί η Ελληνική Ναυτιλία.

«Ένα κράτος είμαστε τι να κάνουμε; Κάποτε πήρε το κράτος από το ΝΑΤ, τώρα δίνει 1 δις ευρώ τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας σε ερώτηση του «π» για τις μειώσεις στις συντάξεις ο Υπ. Ναυτιλίας δήλωσε ότι αυτές αφορούν σε πολιτικές αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και όχι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ..

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ