12.5.2015 13:19

Μακροβούτια

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Παρακινδυνευμένη επένδυση ή βουτιά στα θολά νερά με αναπνοή που διαρκεί μόλις τρεις μήνες ίσως και λιγότερο θεωρείται πλέον, έτσι όπως διαμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο, η εκμετάλλευση  των παραλιών.

57 συνολικά τμήματα παραλιών του δήμου Χίου θα δοθούν προς χρήση και εκμετάλλευση σε ιδιώτες μόνο για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν με το μικρό αυτό χρονικό διάστημα της μίσθωσης να καθιστά την  επένδυση αμφίβολη.

Ωστόσο αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από παλιούς και νέους επαγγελματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο κι από τη «Μονομετοχική Χίου» εκτιμάται ότι θα υπάρχει ενισχυμένη προσέλευση στις δημοπρασίες που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Οι παραλίες

Από την Κώμη, την Αγία Φωτιά και την παραλία των γλάρων που θεωρούνται πολυσύχναστες μέχρι παραλίες της Αμανής και των Μαστιχοχωρίων θα βγουν σε δημοπράτηση και οι λουόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν από το κολύμπι στα βότσαλα με την πεσέτα, κατά τον παραδοσιακό τρόπο ή με όλο τον εξοπλισμό, ομπρέλες ξαπλώστρες κ.λπ. το ζητούμενο η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, δεν αμφισβητείται οπότε η επιλογή πλέον ανήκει καθαρά στους πολίτες για το πώς και πού θα απολαύσουν το μπάνιο τους.

 

Ακριβοί οι Γλάροι

 

Τα σκήπτρα της πιο ακριβοπληρωμένης, τουλάχιστον σε ότι αφορά την τιμή εκκίνησης που προοιωνίζει όμως και την τελική διαμόρφωση της τιμής εξακολουθεί να βρίσκεται η παραλία των Γλάρων. Η δημοπρασία θα ξεκινήσει από 30 ευρώ το τ.μ. ενώ αντίστοιχο στην Αγ. Φωτιά ξεκινά με 22 ευρώ το τ.μ.  και στην Κώμη έχει τιμή εκκίνησης τα 20 ευρώ το τ.μ.

 

 

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

 

Με την  πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και την τελευταία εγκύκλιο που ακολούθησε μπαίνουν περιορισμοί στις επαγγελματικές δραστηριότητες επί της παραλίας. Ο επαγγελματίας μπορεί να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα, απαγορεύεται ωστόσο να τοποθετήσει ξύλινο δάπεδο και η χρήση του αιγιαλού διαμορφώνεται στα 5 μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα κι όχι στα 3 που ίσχυε με την προηγούμενη εγκύκλιο.

« Υπάρχουν κανόνες που θα διέπουν την εκμετάλλευση των παραλιών, δεν θα υπάρχει ασυδοσία. Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές η διαφοροποίηση είναι στην απόσταση από το κύμα. Κατά τα άλλα εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι κυρίως ότι η μίσθωση είναι για έναν μόνο χρόνο. Ποιος θα επενδύσει και τι θα αποσβέσει μέσα σε αυτό το διάστημα. Θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης των παραλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» σημείωσε η δ/νων σύμβουλος της Μονομετοχικής Μ. Πιπίδη.

«Παλεύουμε με το χρόνο ώστε όσο το δυνατόν νωρίτερα να δοθούν προς χρήση οι παραλίες στους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται» κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ