16.11.2014 8:23

Μ. Βαρβιτσιώτης: "Εθνική πρόκληση η ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου"

Εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα για την βελτίωση του ακτοπλοϊκού δικτύου στο Βόρειο Αιγαίο έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης που είχε με φορείς της ευρύτερης περιοχής της Σάμου αλλά και του υπόλοιπου βορείου Αιγαίου.

«Για μένα το Αιγαίο και τα νησιά του είναι πλούτος και όχι μειονέκτημα. Είναι πλούτος πολιτισμού, ιστορίας και προοπτικής για το μέλλον και ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο η ανάπτυξη και η αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του αποτελεί εθνική πρόκληση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «πολιτεύομαι με το βλέμμα στους νησιώτες και στην προσπάθειά μου αυτή δεν πρόκειται να δειλιάσω απέναντι σε κανένα προσωπικό και πολιτικό κόστος. Έτσι έπραξα πρόσφατα για θέμα του Βορείου Αιγαίου, έτσι θα συνεχίσω να πράττω».

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι προχωρά σύντομα στις απαραίτητες ενέργειες που θα λύσουν οριστικά και μόνιμα το υδροδοτικό πρόβλημα των νησιών καθώς και της κοστοβόρας μεταφοράς του νερού με την αξιοποίηση της μονάδας αφαλάτωσης, κατεβάζοντας το κόστος της υδροδότησης του Αιγαίου κατά 60%. 

«Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα δοθούν για επενδύσεις και έργα στα νησιά με έμφαση στην ανάπτυξη των λιμενικών τους υποδομών» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Οι τοπικοί φορείς στο σύνολό τους ευχαρίστησαν τον υπουργό για τη λύση που έδωσε στο χρόνιο και ζωτικό πρόβλημα της συγκοινωνίας και της επικοινωνίας τους με την Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου καλωσορίζοντας τον υπουργό ανέφερε ότι «με τις αποφάσεις του, μετά από χρόνια και πολλούς διατελέσαντες στο ίδιο πόστο, χάραξε μια αχτίδα ελπίδας για ολόκληρο το Β. Αιγαίο και την ακτοπλοΐα του».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε το κεντρικό λιμεναρχείο Σάμου και συνομίλησε με τα στελέχη της Λιμενικής αρχής τα οποία καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την παράνομη μετανάστευση, εκφράζοντάς τους τόσο την προσωπική του ευγνωμοσύνη αλλά και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στο πλευρό τους συνεχίζοντας την προσπάθεια να επιλύει χρόνια προβλήματά τους, όπως πριν από λίγους μήνες το ιατροφαρμακευτικό. «Χάρις στην αυταπάρνηση που επιδεικνύετε καθημερινά τόσο τα στελέχη του λιμενικού όσο και όλο το ένστολο προσωπικό η χώρα κρατήθηκε όρθια στα χρόνια της κρίσης».

Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κατρακάζο ενώ παρόντες στην σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό ήταν ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, η βουλευτής του νομού Αγνή Καλογερή, ο πολιτευτής της ΝΔ Μάνος Λογοθέτης, ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, ο δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης, ο έπαρχος Ικαρίας Στέφανος Παμφίλης καθώς και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και παραγωγικών φορέων του νησιού. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων χρειάζεται από κοινού συνεργασία κράτους και τοπικών κοινωνιών».

Αυτή την ώρα ο υπουργός μιλά ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας ενώ αύριο θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού για την 102η επέτειο της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ