25.11.2014 14:03

Λύσεις για τα απορρίμματα υπάρχουν !

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Να παραμείνει σε δημόσια χέρια η αποκομιδή των σκουπιδιών, ζητάει με παρέμβασή της η Χιακή Συμπολιτεία λίγες μόνο ημέρες μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «π» που αποκάλυπτε τον σχεδιασμό της νέας δημοτικής αρχής να παραχωρήσει τμήμα της αποκομιδής σε ιδιωτικά συνεργεία.

Η Χιακή Συμπολιτεία αναφέρει:

Το οξυμμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δήμο Χίου, αναδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση οι πολιτικές των τελευταίων ετών: 

  • Οι πολιτικές δραματικής περικοπής των διαθέσιμων πόρων, απαγόρευσης των προσλήψεων ακόμα και σε ανταποδοτικές υπηρεσίες που επιβάλλουν οι μνημονιακές επιταγές και η πολιτική της Κυβέρνησης
  • Οι πολιτικές χωρίς πρόβλεψη και σχεδιασμό, που αφήνουν τα πάντα στον «αυτόματο πιλότο», όπως αυτή που ακολούθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή Λαμπρινούδη.
  • Οι πολιτικές της ατολμίας και της «εύκολης λύσης» με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στις οποίες προσανατολίζεται η σημερινή δημοτική αρχή.

 

Εμείς θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να παραμείνουν δημόσιες. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται ότι:

  • Οι εργαζόμενοι είναι πλήρως ασφαλισμένοι (βαρέα και ανθυγιεινά), τηρείται το σωστό ωράριο εργασίας που δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους και αμείβονται με τον ανάλογο μισθό.
  • Οι εργαζόμενοι είναι σωστά καταρτισμένοι, τόσο για τη δική τους προστασία και ασφάλεια, όσο και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  • Δεν υπεισέρχεται ο παράγοντας της κερδοσκοπίας που, τελικά, μεταφέρει υπέρογκα βάρη στους δημότες, αλλά αντίθετα, εφόσον οργανωθεί σωστά και ένα δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης, τα δημοτικά τέλη μπορεί να μειωθούν.

 

Σε κάθε περίπτωση ο μόνος θεσμός που μπορεί να εγγυηθεί τα παραπάνω είναι δημόσιος, με την άμεση εμπλοκή και έλεγχο από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

  • Ο Δήμος οφείλει να απευθυνθεί με ολοκληρωμένο τρόπο στην κοινωνία και να υπογραμμίσει την ευθύνη που έχουμε όλοι και όλες ως πολίτες για τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, την εφαρμογή προγραμμάτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, την κοινωνική ευθύνη.
  • Ο Δήμος θα πρέπει να εξακολουθήσει να διαχειρίζεται την αποκομιδή των απορριμμάτων, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που αξιοποιείται σε άλλους δήμους, (π.χ. δήμοι του λεκανοπεδίου, δήμος Μυκόνου https://moikonos.wordpress.com/, κ.λπ.).
  • Ο Δήμος οφείλει σε συνεργασία και συμπόρευση με άλλους Δήμους της χώρας, να έρθει σε ρήξη με τους περιορισμούς  της κυβερνητικής πολιτικής και να διεκδικήσει πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ