5.6.2014 14:07

Λυκούδης: Ελιά, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ να πάμε μαζί

Κοντά στα όρια της διάσπασης βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς φαίνεται ότι οι διαφορετικές προτάσεις για την κατεύθυνση που θα επιλέξει το κόμμα μετά τις ευρωεκλογές βρίσκονται σε τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης. 

Ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος και επικεφαλής της Μεταρρυθμιστικής Τάσης Σπύρος Λυκούδης χθές πραγματοποίησε πολιτική εκδήλωση στην Τεχνόπολη και, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, δεν προσκάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη.

Στην εκδήλωση της μειοψηφίας του κόμματος δεν είχαν προσκληθεί ούτε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά ούτε και ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας. 

Αντίθετα την ομιλία του κ. Λυκούδη παρακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με το στέλεχος Σταύρο Τσακυράκη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε συνειρμούς στην «προεδρική φρουρά» περί προειλημμένων αποφάσεων, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου θα συζητηθεί η υποβολή παραίτησης του Φώτη Κουβέλη στα κομματικά Όργανα, όπως και το μέλλον των συνεργασιών από τούδε και στο εξής.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής την προηγούμενη Παρασκευή, όπου εκφράστηκαν απόψεις περί σύμπλευσης ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματική βάση, η Μεταρρυθμιστική Τάση του κόμματος εξέφρασε έντονες διαφωνίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκούδης χθες στην ομιλία του ανέφερε: «αν υπάρξει από την ηγεσία μία εξέλιξη σαφούς προσανατολισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που την απεύχομαι, θα γίνει το χαλί που θα τραβηχτεί για πολλούς από μας, της ιστορικής διαδρομής της Ανανέωσης».

Ο κ. Λυκούδης μιλώντας για την ανασυγκρότηση της «μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης» σημείωσε ότι δεν είναι αντίπαλο σχέδιο ως προς τη ΔΗΜΑΡ, αλλά  «είναι το δικό μας σχέδιο. Από χρόνια πολλά». Πρόσθεσε, δε, πως το αντίπαλο σχέδιο για τη ΔΗΜΑΡ είναι «αυτό που εφαρμόστηκε από την ηγεσία μας και που μας οδήγησε σε μονόδρομους, σε αδιέξοδα, σε ήττες και τελικά στην συντριβή».

Ο βουλευτής του κόμματος πραγματοποίησε άνοιγμα στην Ελιά και το Ποτάμι και ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες που γίνονται εκεί.

Εντούτοις αίσθηση προκάλεσαν οι επιφυλάξεις που κράτησε σε σχέση με την πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Λυκούδης αναρωτήθηκε «σε τι βοήθησε π.χ. πριν ακόμα μετρηθούν οι κάλπες και μόλις αισθάνθηκε ότι άντεξε, η εξαγγελία από τον κ. Βενιζέλο του δικού του Συνεδρίου και η πρόσκληση του να προστρέξουμε». Είπε πως αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες».

Από τους «καλούς φίλους», όπως είπε, από το Ποτάμι, ζήτησε «να ανταποκριθούν, να μπολιάσουν με το καινούργιο που έφεραν στην πολιτική ζωή, την μεγάλη συνάντηση, αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».

Ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε το κόμμα του μαζί με την Ελιά και το Ποτάμι «να συγκροτήσουν απ΄ τις επόμενες μέρες μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας». 
 
Τι λέει το Ποτάμι

«Είμαστε το Ποτάμι που ακούει» ήταν το πρώτο σχόλιο των συνεργατών του Σταύρου Θεοδωράκη μετά την ομιλία του κ. Λυκούδη. Χαρακτήριζαν «ενδιαφέρων συνομιλητή» τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και εκτιμούσαν πως «οι φιλελεύθερες προοδευτικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Αριστεράς μπορούν να δώσουν λύσεις για τη χώρα». Οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη επίσης σημείωναν: «εμάς μας ενδιαφέρει να σώσουμε τη χώρα, όχι τα κόμματα».

Από το Ποτάμι παρευρέθησαν επίσης οι Περικλής Βαλλιάνος, Μάκης Παπούλιας και Αλέξανδρος Μαλλιάς.  

Από τη Δημοκρατική Αριστερά την ομιλία του κ. Λυκούδη παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων οι: Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Φούντα, Ανδρέας Παπαδόπουλος κα

Από το χώρο  της Ελιάς ήταν οι: Κώστας Τριαντάφυλλος, Γιάννης Βούλγαρης, Αθηνά Δρέττα, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Μπίστης, Μάνος Ματσαγγάνης, Νίκος Διακουλάκης, Γιώργος Βερνίκος, Μάνος Επιτροπάκης, Πασχάλης Αγανίδης, Σπύρος Δανέλης, Άννη Ποδηματά, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιώργος Παγουλάτος κ.α.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ