21.11.2012 10:09

Λιμενομαχία

Αργά ή γρήγορα θα ξεσπούσε. Μια δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου στη Μυτιλήνη ότι «κανένα νέο λιμενικό έργο δε θα γίνει μόνο με δημόσιους πόρους» έδωσε την αφορμή να εκδηλωθεί η υφέρπουσα αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμαρχο Χίου και τον υπουργό με φόντο τις δυνατότητες χρηματοδότησης του νέου κεντρικού λιμένα Χίου.
ΠΟΛ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
«Αισθάνομαι αγανάκτηση και απογοήτευση»

Κρίνοντας ότι η δήλωση αυτή προετοιμάζει το έδαφος για να ανακοινωθεί η απόφαση μη χρηματοδότησης του λιμανιού, ο δήμαρχος δηλώνει αγανακτισμένος και απογοητευμένος.
«Είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι θα βρεθούν, ως δια μαγείας, ιδιώτες επενδυτές στα νησιά μας, οι οποίοι θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στην κατασκευή λιμανιών, όταν το κόστος αυτής της χρηματοδότησης είναι δύσκολο να αποσβεστεί;
Δεν γνωρίζουμε τι επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες στα νησιά μας είναι διαφορετικές, απαιτούνται ειδικές πολιτικές, ειδική στήριξη και είναι χρέος της Πολιτείας να παρέμβει αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε διαφορετική περίπτωση οι έννοιες της νησιωτικότητας και της νησιωτικής πολιτικής είναι λέξεις κενές περιεχομένου για το ακριτικό μας νησί και γενικότερα για το Βόρειο  Αιγαίο», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του. 
Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
«Δεν θα ακούσει από μένα λεφτά υπάρχουν»
Στην επίσκεψη του κ. Κ. Μουτζούρη, κατά την οποία θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει γραπτώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, παραπέμπει το γραφείο του υπουργού. «Είναι προφανές ότι οι έννοιες «σχεδιασμός», «στρατηγικό σχέδιο», «επιχειρησιακό σχέδιο», «αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών», «σύστημα διακυβέρνησης λιμένων», «ρυθμιστική αρχή», «συμβάσεις παραχώρησης» είναι άγνωστες στο συντάκτη του κειμένου. Θα τις γνώριζε αν στοιχειωδώς είχε παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη νέα Εθνική Στρατηγική για τα λιμάνια της χώρας. Εκείνο που σίγουρα δεν θα ακούσει ο συντάκτης της ανακοίνωσης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι αλήστου μνήμης δηλώσεις ότι «λεφτά υπάρχουν» εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που περνά η χώρα μας και οι πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση, θυμίζοντας ότι ο κ. Λαμπρινούδης .
έχει αρνηθεί να προσκομίσει, ως οφείλει, τα ζητούμενα γεωμετρικά στοιχεία του λιμανιού της Χίου για να ενημερωθεί η βάση δεδομένων της Γ.Γ. Λιμενικής Πολιτικής.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ