4.1.2016 18:01

«Λευκός καπνός» για την τριετή παραχώρηση της ΒΙ.ΑΛ.

ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ HOTSPOT

Διά πυρός αντιπολιτεύσεων εγκρίθηκε τελικά το μεσημέρι της Δευτέρας η παραχώρηση της ΒΙ.ΑΛ. στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Το κείμενο της σύμβασης είχε διαφοροποιηθεί σε 4 συνολικά σημεία.

Το πρώτο αφορούσε στην περίφραξη του χώρου όπου διευκρινίστηκε ότι αυτή αφορά στο σύνολο του ακινήτου. Η δεύτερη αφορούσε στην εποπτεία του Κέντρου όπου μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών θα ανήκει στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η τρίτη τροποποίηση αφορούσε το άρθρο 5 όπου προέβλεπε ότι οι αποφάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές για το Υπουργείο. Έπειτα από πιέσεις απαλοίφθηκε η συγκεκριμένη πρόταση.

Τέλος σε ότι αφορά στη διάρκεια της σύμβασης σημειώθηκε ότι αυτή ισχύει για τρία (3) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο (2) έτη, κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών.

Όπως πάντως αποκάλυψε εκ μέρους της «Χιακής Συμπολιτείας» η Δέσποινα Τσαρδάκα, στο συγκεκριμένο Κέντρο θα μπορούν να κρατούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία άτομα από 25 ημέρες μέχρι και 12 μήνες ανάλογα με την περίσταση, αναζωπυρώνοντας έτσι τα σενάρια ότι τα Hotspot σύντομα θα μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών.

Ανταποδοτικά οφέλη ζήτησε στην τοποθέτησή του ο Π. Λαμπρινούδης λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή παραχωρεί ένα ακίνητο χωρίς επί της ουσίας να ζητήσει ανταλλάγματα όπως ο μειωμένος ΦΠΑ ή οι υποδομές στο νησί.

Τέλος αρνητική στάση κράτησε και ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος σημειώνοντας ότι οι περιστάσεις απαιτούν ένα πραγματικά ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας και όχι ένα κέντρο που θα «φιλτράρει» ανθρώπινες ζωές στην πορεία τους για ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.

Τελικά το κείμενο της σύμβασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μόνο από τους συμβούλους της συμπολίτευσης με όλες τις αντιπολιτεύσεις να καταψηφίζουν και να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη δημιουργία της συγκεκριμένης δομής. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ