23.2.2012 15:38

«Ας λέτε ότι θέλετε»

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ

Απαράδεκτο και ανεφάρμοστο χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί το νόμο για τη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων που αποφάσισε η κυβέρνηση ακυρώνοντας την πρόσφατη καταψήφιση από τη βουλή της διάταξης που είχε κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας. Οι φαρμακοποιοί διακυρήσσουν σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα την  ακυρώσουν στην πράξη και θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει με κάθε νόμιμο μέσον και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το μόνο που μπορούν να δεχθούν, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πανελλήνιος σύλλογος είναι η αποκαλούμενη «διεύρυνση υπηρεσιών των εφημεριών» με την επιπλέον διημέρευση κάποιων φαρμακείων ορισμένες μέρες που θα έχουν δηλωθεί έγκαιρα, απορρίπτουν όμως την υποχρεωτική εφαρμογή του σε ελεύθερη  ημερήσια βάση.
Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χίου Θ. Νικολαϊδης υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση νομιμοποιεί την πειρατεία που υποβόσκει στο επάγγελμα τους, διαλύει τους νόμους που διέπουν την υπηρεσία και προειδοποιεί ότι θα εφαρμόζουν το σύστημα που ισχύει έως τώρα και  τονίζει ότι κανένας Χιώτης φαρμακοποιός δεν θα δηλώσει τη διάθεση να εφαρμόσει το νέο ωράριο.
«Βάλλονται όλοι οι φαρμακοποιοί και κανείς δεν θέλει να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη. Είναι απαράδεκτο να διημερεύει ή να διανυκτερεύει κάποιος και δίπλα του να είναι ανοικτοί όσοι θέλουν. Αυτό είναι νόμος της ζούγκλας». Προς το παρόν δεν έχει επιλεγεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, αλλά οι σύλλογοι σε πανελλαδική κλίμακα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εφαρμόσουν τις κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν.

Η εφαρμογή

Στη διάταξη που πέρασε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων ΕΣΥ,φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σαββάτο. Οι φαρμακοποιοί που θέλουν να εργασθούν πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου θα είναι υποχρεωμένοι να το δηλώνουν στους οικείους συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη μέχρι τις 20 Μαϊου και τις 20 Νοεμβρίου κάθε χρόνο για να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν αντίστοιχα το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου.
Ο οικείος περιφερειάρχης θα είναι υποχρεωμένος να  ανακοινώνει το σύνολο των δηλώσεων των φαρμακοποιών έως τις 31 Μαϊου και Οκτωβρίου αντίστοιχα και οι οικείοι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών και τα φαρμακεία που θα λειτουργούν πέραν το νόμιμου ωραρίου. Το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται όλο το χρονικό διάστημα που θα το δηλώσει ο κάθε φαρμακοποιός.
Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου θα επιφέρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις από την ισχύουσα νομοθεσία των εφημεριών.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ