7.8.2012 9:58

«Λάθος η απένταξη του έργου»

- ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ

 
Μεγάλες φουρτούνες και πάλι για την αντιπεριφέρεια Χίου που έπεσε πάνω σε νέο πρόβλημα, αυτή τη φορά με την κατασκευή του έργου του ΧΥΤΑ της βόρειας Χίου.
Η περιοχή που θα κατασκευαστεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων είχε δηλωθεί από την πρώην Νομαρχία, τον Δήμο Καρδαμύλων και την Τεχνική Υπηρεσία της Ν.Α. Χίου ως δημόσιος, ωστόσο όταν ο ανάδοχος του έργου πήγε για να ΕΚΤΕΛΕΙ τις πρώτες εργασίες διαπίστωσε ότι η περιοχή του ΧΥΤΑ περιλάμβανε αρκετές ιδιωτικές εκτάσεις, μεταξύ των οποίων και περιφραγμένες με σύρματα!
 
Από το «ο Θεός να βάλει το χέρι του»,
στην αποζημίωση
Ο Βαγγ. Μελιτζάνης σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει για το θέμα, προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του». Τελικά δεν το έβαλε... και τα αποτελέσματα σήμερα είναι αν μη τι άλλο τραγικά για την πορεία του αναγκαίου έργου. «Υπάρχει το κτηματικό διάγραμμα της περιοχής στο οποίο προκύπτει ξεκάθαρα ότι η περιοχή ήταν ιδιωτική κατά ένα μέρος. Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιους λόγους βεβαιώθηκε ότι πρόκειται για δημόσιο χώρο αλλά απορώ πως μπλέξαμε σε μια τέτοια κατάσταση ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον η Τεχνική Υπηρεσία της πρώην Ν.Α. να έχει διασταυρώσει πλήρως τα δεδομένα του έργου», τονίζει στον «π» ο Κ. Γανιάρης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το έργο του ΧΥΤΑ μπαίνει σε περιπέτειες με αβέβαιο αποτέλεσμα.
 
Απένταξη ή πληρωμή απαλλοτριώσεων  
Τ δίλημμα που προκύπτει αφορά ξεκάθαρα στο εξώδικο που απέστειλε ο ανάδοχος του έργου ζητώντας περίπου 700.000 ευρώ, 413.000 για εργασίες που εκτέλεσε και 292.000 για θετικές ζημιές. Η εταιρία ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ με έδρα τη Σκύδρα Θες/νικης, επικαλείται καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών και ζητά αποζημίωση για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται. Οι προβλέψεις αναφορικά με την τύχη του εξώδικου δεν είναι θετικές. «Δεν υπάρχει περίπτωση, κάποια χρήματα θα πρέπει να τα πληρώσουμε σε κάθε περίπτωση, όμως το θέμα είναι να εξετάσουμε γιατί φτάσαμε εδώ» τονίζει ο Κ. Γανιάρης, υπενθυμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση το έργο δεν μπορεί να απενταχθεί. «Εφόσον υπάρχουν ιδιοκτησίες θα πρέπει να απαλλοτριωθούν για να προχωρήσει ο ΧΥΤΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για το έργο τα οποία απορώ που θα μπορέσουμε να βρούμε».
 
Να δοθούν απαντήσεις
Έτσι η εμπλοκή και η καθυστέρηση που παρουσιάζεται σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του αναδόχου του έργου και την ανάγκη να βρεθούν νέες πιστώσεις, διαμορφώνουν κλίμα έντονης αμφισβήτησης της τύχης του ΧΥΤΑ, για λόγους που ενώ ήταν γνωστοί δεν αποφεύχθηκαν και ζημιώνουν το ταμείο της Περιφέρειας πριν καλά, καλά, το έργο ξεκινήσει. Ο αντιπεριφερειάρχης υποστηρίζει ότι το θέμα θα αναλυθεί και προκύψουν τα λάθη που το έφεραν σε αυτό το σημείο. Ποιος όμως θα αναλάβει και τις ευθύνες του; 
 
 
Η απάντηση του Π. Λαμπρινούδη
Εξηγήσεις για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τον ΧΥΤΑ της πρώτης διαχειριστικής ενότητας επιχειρεί να δώσει μέσα από επιστολή του ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, τονίζοντας ότι ήταν σφάλμα η απένταξη του έργου και η εκ νέου ένταξή του προκειμένου να καλυφθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
Όπως αναφέρει: «Το έργο δημοπρατήθηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, με τη διαδικασία μελέτη-κατασκευή αφού προηγήθηκαν οι εγκρίσεις όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Ένα κομμάτι του οικοπέδου χαρακτηρίστηκε ως ιδιωτική έκταση και γι’ αυτό το λόγο είχε προταθεί να γίνει τροποποίηση της ΜΠΕ για να μην καθυστερήσει η κατασκευή του έργου.
Αντί αυτού επιλέχθηκε η απένταξη του έργου και η ένταξή του εκ νέου, για να καλυφθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Ενημερώνουμε ότι το έργο συμβασιοποιήθηκε μεταξύ  του ανάδοχου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στις 31/03/2011. Ήταν αρκετός ο χρόνος από τότε για να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα για την ομαλή εκτέλεση του έργου.
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε σήμερα, Αύγουστος πλέον του 2012, ότι ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμος για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να παρακαλέσουμε την Περιφερειακή Ενότητα όπως επισπεύσει τις διαδικασίες δημοπράτησης για την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ(Πόδορα), ένα έργο που εντάχθηκε στο ΕΠΕΡΑ και η δημοπράτηση του  αναμένεται εδώ και δύο (2) χρόνια.».
Τα ερωτήματα πάντως που προκύπτουν μέχρι στιγμής περιστρέφονται γύρω από όσους, ακόμη και υπηρεσιακούς παράγοντες, με την υπογραφή τους έθεσαν εξ αρχής το έργο απέναντι στον κίνδυνο αφενός απαλλοτριώσεων που δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί, αφετέρου, οικονομικής 
Από μήνα σε μήνα
Από αναβολή σε αναβολή προχωράει την ίδια ώρα ο ΧΥΤΑ της Β’ Διαχειριστικής Ενότητας αφού σύμφωνα με τις νέες διαβεβαιώσεις του εργολάβου, η δοκιμαστική λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 10 Αυγούστου, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ