25.7.2016 10:25

ΛΑΣ Χίου: Η προσχολική αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

Τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό της Δημοτικής Αρχής Βουρνού στο θέμα των Βρεφονηπιακών σταθμών επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου. Σε αυτήν αναφέρει ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να δεχθεί στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο, στις 18/7/2016, καταθέσαμε ερώτηση που αφορούσε την πολιτική της Δημοτικής αρχής σε σχέση με τις εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τόσο της ΔΗΚΕΧ, όσο και του Νομικού προσώπου. Οι απαντήσεις που πήραμε από τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΧ -ο Πρόεδρος του Νομικού προσώπου δεν παρίστατο- αν και ήταν σε καθησυχαστική κατεύθυνση, ότι θα ισχύσει το περσινό καθεστώς και οι δομές θα πάρουν και παιδιά πέραν αυτών που δικαιούνται ΕΣΠΑ, με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική περικοπών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που σκοπίμως καλλιεργεί την ασάφεια και κωλυσιεργεί, θεωρούμε ότι κάθε άλλο παρά εφησυχασμένοι θα πρέπει να είναι οι γονείς και οι κηδεμόνες των νηπίων.

Άλλωστε μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμιά προκήρυξη εγγραφών νηπίων, ώστε να γίνει και ο αντίστοιχος προγραμματισμός από τις δομές γι αυτό και θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή είναι αδικαιολόγητο να εφησυχάζει, εκτός και αν ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην ίδια κατεύθυνση με τις κυβερνητικές εντολές όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα, αποκλείοντας από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς πληθώρα παιδιών με άλλοθι τη δεδομένη οικονομική δυσπραγία.

Ιδιαίτερα φέτος, με το μειωμένο κονδύλι του προγράμματος ΕΣΠΑ και με τιςαλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το δικαίωμα των παιδιών από τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες στην προσχολική αγωγή. Πιο συγκεκριμένα:

 • Με απόφαση της κυβέρνησης, από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση, που προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, δε θα δίνεται στους παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε «ωφελούμενο» ξεχωριστά, δηλαδή στους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τελευταία στιγμή, ο κάθε γονιός θα αναζητά μόνος του τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Επιπλέον, μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί πριμοδοτούνται καθώς χιλιάδες γονείς θα προτιμήσουν πιθανότατα τους ιδιωτικούς έναντι των δημοτικών σταθμών. Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δε θα μπορούν να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή δε θα ξέρουν πόσα παιδιά πρόκειται να φιλοξενήσουν, επομένως, δε θα μπορούν και να χρηματοδοτηθούν ή να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα στερηθούν δηλαδή σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον σε μεγάλο ποσοστό από τη λειτουργία του προγράμματος ΕΣΠΑ.
 • Η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να εξοικονομήσει χρήματα και να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές όμως συνέπειες στις υπηρεσίες που θα παρέχονται.
 • Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Τι θα γίνουν λοιπόν τα υπόλοιπα νήπια, που μένουν εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ, όπως παιδιά δημοσίων υπάλληλων, δημοτικών υπαλλήλων κλπ; Είτε θα πρέπει ένας γονιός ή συγγενής να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει, είτε να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Οι επιχειρούμενες αλλαγές επιβεβαιώνουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετατροπή της προσχολικής αγωγής -ενός συλλογικού, δηλαδή κοινωνικού δικαιώματος, που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους- σε ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας.

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Απαιτεί ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, με σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Ø Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά –Ελλήνων και μεταναστών– χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ø Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτήρια για να καλυφτούν οι ανάγκες.
 • Ø Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.
 • Ø Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ø Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
 • Ø Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν - σύγχρονους - ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
 • Ø Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.
 • Ø Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
 • Ø Η Δημοτική αρχή Χίου να φροντίσει να χρηματοδοτήσει τη ΔΗΚΕΧ και το Νομικό πρόσωπο, ώστε απρόσκοπτα να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί είτε διεκδικώντας επιπλέον κονδύλια, είτε φορολογώντας αυτούς που μέχρι τώρα έχει στο απυρόβλητο (Τράπεζες, Σούπερ Μάρκετ, Ανώνυμες Εταιρείες κλπ).

Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου θα ζητήσει να υπάρξει θέμα προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.», καταλήγει η ανακοίνωση της ΛΑΣ Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ