24.1.2013 21:14

Λ.Α.Σ. Χίου: "Γι' αυτό καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα"

Την ανεπάρκεια του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χίου προσπάθησαν να αποδείξουν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίζοντας την πολιτική στόχευση του προγράμματος, που αφορά στο γεγονός να είναι μια κόπια της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, μακρία από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας.

 

Τους γενικούς άξονες των θέσεών της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέλυσε ο επικεφαλής της Μάρκος Σκούφαλος, ενώ η Κλαίρη Κωστάλα και Αμπαζή Στέλλα , αναφέρθηκαν σε εξειδικευμένες πλευρές του που αφορούσαν τους πρώην δήμους , τον πολιτισμό κλπ , και ο Σταύρος Βαρβάκης , την αγροτική οδοποιία.

 

Η γενική  τοποθέτηση ήταν η παρακάτω:

 

«Εμείς προλογικά να δηλώσουμε ότι παραδοχές του τύπου <<είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση>>, υπάρχει <<κακή οικονομική συγκυρία>> δεν κάνουμε.

Εμείς γνωρίζουμε ότι ζούμε σε οικονομική και πολιτική συγκυρία που επιτρέπει σε μια δράκα χρυσοκάνθαρων του πλούτου να έχει πάνω από 600 δις στις ελβετικές τράπεζες, ενώ ο λαός μας, ο δήμος μας να φυτοζωεί.

Εμείς γνωρίζουμε ότι μέσα σε αυτή τη φτώχεια και εξαθλίωση για μας οι Έλληνες εφοπλιστές είναι πρώτοι σε ναυπηγήσεις πλοίων.

Τέλος γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το σύστημα του καπιταλισμού και αυτό πρέπει να αντιπαλέψουμε, γνωρίζουμε ότι αυτόν υπηρετεί η ΕΕ ή η σημερινή συγκυβέρνηση, της οποίας είστε στυλοβάτες.

                                             

Τι εξειδικεύει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Εξειδικεύει τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ή συγκυβερνήσεων ασχέτως  αν το δεκανίκι ήταν αριστερό ή δεξιό.

Η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη και αποδεικνύει ότι έχουμε στάση πληρωμών του κράτους προς την Τοπική διοίκηση, αποδεικνύει ότι ο Καλλικράτης ήταν το τοπικό μνημόνιο και η ταφόπλακα για τους πρώην δήμους και κοινότητες.

Οι μειώσεις των πόρων την τριετία 2009-2012  της κρατικής χρηματοδότησης έφτασε στο 60%.

Το τεχνικό πρόγραμμα δείχνει αριθμητικά αυτή τη φτώχεια και εξαθλίωση – είπε κάποια λίγα ο κ. Τσακός εκ μερους των τεχνικών υπηρεσιών- αλλά δε δείχνει το τι τραβά ο δημότης μας σε χωριά της Β και Ν Χίου, το τι τραβά ο Χιώτης, ο Βρονταδούσης, με τους δρόμους, με τις υποδομές, με τα σχολεία.

Δε δείχνουν οι αριθμοί την αγωνία των δημοτών μας που τρέμει το φυλλοκάρδι τους άμα βρέχει, άμα χιονίζει, άμα μπαίνει φωτιά, όταν πρέπει να πάει στη δουλειά, στο χωράφι όταν βλέπει τα κτήρια είτε δημόσιων υπηρεσιών είτε σχολείων.

Δε φαίνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα το τι τραβά και τι θα τραβήξει το προσωπικό του δήμου που δε φτάνει και θα υβρίζεται ως εκείνο υπεύθυνο τη στιγμή που έχουμε απολύσεις, διαθεσιμότητες, συνταξιοδοτήσεις , εντατικοποίηση της δουλειάς και όλα αυτά με μειώσεις μισθών πάνω από 40%.

Το τεχνικό πρόγραμμα όμως στηρίζεται και πάλι όχι μόνο σε μειωμένους πόρους, αλλά και σε πόρους που δεν έρχονται και έχουμε πείρα ότι και παρακρατούνται οι πόροι και αυτές οι συγκυβερνήσεις που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας θα εξακολουθήσουν αυτή την πολιτική υπεξαίρεσης πόρων.

Τα έργα ΕΣΠΑ πέρα από την επιλεξιμότητα που αποκλείουν βασικές ανάγκες τα βλέπουμε να επανεγγράφονται στην πλειοψηφία τους αλλά να μην εκτελούνται είτε γιατί οι πόροι απορροφώνται από τους χρυσοκάνθαρους κεφαλαιούχους, είτε γιατί κολλάνε γραφειοκρατικά, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό.

Για μας είναι αρκετά δύο νούμερα για να καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα.

Το ποσόν για τα σχολεία που για να συγκρίνετε τα λειτουργικά τους πριν τρία χρόνια ήταν γύρω στις 450.000€ και τώρα η ΣΑΤΑ  δηλαδή τα τεχνικά του έργα είναι 222 μαζί με τη ΣΑΤΑ του 2012.

Για την πυροπροστασία 160.000€. Είναι σα να μας λένε οι κυβερνώντες κι εσείς το ανέχεστε, θα σας κάψουμε ξανά!

Αυτή λοιπόν τη φτώχεια την αποδέχεστε, την ανακατανέμετε και γι΄ αυτό είστε υπόλογοι. Θα μου πείτε « τί να κάνουμε;. Φταίει η κυβέρνηση.» Μα είστε μέρος της κυβέρνησης. Είστε η εκλογική τους μηχανή γι αυτό και σιωπάτε.

Γι αυτό αντί να κλείσετε το Δήμο και να καλέσετε και τους άλλους δήμους της περιφέρειας να πράξουν το ίδιο, αντί να συνταχθείτε με το εργατικό και υπαλληλικό κίνημα προσπαθείτε με τα ψίχουλα να φτιάξετε ψωμί. Είναι όμως επιλογή σας αυτή πολιτική γι αυτό πέρα από τη γκρίνια στην ουσία βάζετε πλάτη.

Ακόμα όμως και αυτά τα ψίχουλα τα σκορπάτε και δεν τα ιεραρχείτε σε άξονες όπως:

Σχολεία Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Αντιπυρική προστασία- υποδομές σε ζώνες, δρόμους , στέγαστρα ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας, μαστιχοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κλπ.

Αντισεισμικό σχεδιασμό. Τι κτίρια έχουμε, τι αντοχές, τι πρέπει να γίνει άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Τσακίσαμε την τεχνική υπηρεσία να προλάβει κάποια έργα στο ΕΣΠΑ. Είναι αρκετό;Έπρεπε να καούμε για να προγραμματήσουμε ή πρέπει χρόνο με το χρόνο να έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για όλο το νησί με σωστή ιεράρχηση ανά χώρο και περιοχές.

Οδικό δίκτυο με προτεραιότητα το βασικό ωδικό δίκτυο του νησιού που πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμο  και ασφαλές.

Τέλος εμείς αυταπάτες δεν έχουμε ότι ακόμα κι έτσι οι πάγιες, διαρκείς και ογκούμενες ανάγκες του λαού μας, θα ικανοποιηθούν όσο κυριαρχούν στον τόπο οι πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λογής λογής αφεντικών  είτε της ΕΕ είτε της δικής μας άρχουσας τάξης.

 

Χρειάζεται ο λαός μας να κινητοποιηθεί, να αγωνιστεί, να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα ώστε να ξεχωρίσει τους φίλους του από τους εχθρούς του, αλλά το κύριο να καταλάβει ότι τη λύση την κρατά στα χέρια του.

Όσο θα περιμένει από τη ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ να του λύσουν τα προβλήματα, όσο θα φαντασιώνεται ότι κυβερνήσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ με βραζιλιανοαργεντινέζικες λύσεις θα του αλλάξουν τη ζωή, τόσο θα παραμένει ευκολόπιστος και προδομένος, τόσο θα συνεχίσετε να τον κυβερνάτε εσείς.

Χρειάζεται λοιπόν χειραφέτηση του λαού μας, εμπιστοσύνη στον εαυτό του ότι μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να διαλέξει τη μοίρα του να γίνει αφεντικό στον τόπο του.

Εμείς ούτως ή άλλως ως Λαική Συσπείρωση θα είμαστε δίπλα του.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το Τεχνικό πρόγραμμα».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ