6.3.2012 17:13

«Λαϊκή» η απαίτηση

ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Πρόσφορο έδαφος συναντά η προτροπή του «π» να λειτουργήσει λαϊκή αγορά και στο νησί μας. Απλοί πολίτες, ο αντιδήμαρχος Χίου Π. Στεφάνου αλλά και παραγωγοί είναι ιδιαίτερα θετικοί σε αυτό το ενδεχόμενο, συμπαρασυρόμενοι κι από τη δυναμική των κινημάτων που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα για φθηνά αγροτικά προϊόντα, χωρίς μεσάζοντες.
Τετάρτη τα νεώτερα
Το πρωτοσέλιδο του «π» ήταν ίσως η φλόγα που πυροδότησε το φιτίλι. Αμέσως μετά από προτροπές συμπολιτών μας, ακόμη και μέσα από το facebook, για λειτουργία λαϊκής αγοράς στη Χίο, ο αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου ξεκίνησε από την Παρασκευή επαφές με παραγωγούς προκειμένου να διερευνήσει πώς μπορεί να «στηθεί» η λαϊκή αγορά της Χίου.
«Διερευνούμε τη διαδικασία. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει συμμετοχή από παραγωγούς της Χίου ακόμα και εκτός Χίου. Ο κόσμος το ζητά. Πολύ δε περισσότερο μετά την προπαγάνδα με τις πατάτες της Πιερίας. Όμως, υπάρχει κακό προηγούμενο, αφού άλλη μια φορά που είχε επιχειρηθεί τοπικά η λειτουργία της λαϊκής, είχε σαμποταριστεί από τους μανάβηδες κι αυτό οφείλουμε να το εξετάσουμε. Θεωρώ ότι θα είμαι σε θέση να πω περισσότερα την Τετάρτη», δήλωσε στον «π» ο αντιδήμαρχος.
Το κακό προηγούμενο
Μιλώντας με παλιούς παραγωγούς ανακαλύψαμε ποιο είναι το κακό προηγούμενο. Δεκαετίες πίσω μας πήγαν οι παραγωγοί, ίσως και πριν από 30 χρόνια, όταν αποφασίστηκε να γίνει λαϊκή αγορά στο νησί μας στο παρκινγκ του Εργατικού Κέντρου. Όλα ξεκίνησαν ομαλά, μετά όμως άρχισαν τα παρατράγουδα.
Οι χονδρέμποροι απειλούσαν τους παραγωγούς ότι δε θα ξαναγοράσουν από αυτούς, αν πήγαιναν τα προϊόντα τους στη λαϊκή, οι μανάβηδες μετέφεραν τα μανάβικα στο ίδιο σημείο και έτσι η λειτουργία της σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει. Την επανάληψη του παραπάνω σεναρίου φοβούνται και οι παραγωγοί αλλά και οι παράγοντες του Δήμου, με τη διαφορά ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες κι ο κόσμος αναζητά το προϊόν χωρίς επιβάρυνση, οπότε μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη του.
Οι παραγωγοί
Ο Ν. Κατσάλας είναι παραγωγός και διαθέτει μόνος του τα προϊόντα του, που ποικίλλουν ανάλογα την εποχή, κι εμφανίζεται θετικός ως προς τη δημιουργία μιας λαϊκής αγοράς στο νησί μας. «Φυσικά επιθυμούμε να γίνει. Για μας τους παραγωγούς θα είναι σωτηρία. Υπάρχει εκμετάλλευση από τους χονδρέμπορους, μας παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα. Θα είναι ευχής έργον αν έχει μια άδεια ο παραγωγός και πουλά τα προϊόντα του. Θα ωφεληθεί και εκείνος και ο κόσμος που θα αγοράζει φθηνότερα», αναφέρει.
Τα «συμφέροντα» φοβάται κι άλλος ένας παραγωγός, ο Κ. Βαβυλουσάκης. «Η λαϊκή θα βοηθήσει τους παραγωγούς αλλά θα βοηθήσει και τον κόσμο. Όμως είναι τέτοια τα συμφέροντα που δεν αφήνουν να γίνει. Μπορεί να καλυφθεί και από ποικιλία προϊόντων τώρα που υπάρχουν τα θερμοκήπια. Αν μπουν οι σωστοί όροι κι αν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος θεωρώ ότι όλοι οι παραγωγοί θα έρθουν κοντά, θα βγουν από τη μέση οι μεσάζοντες και ο κόσμος θα αγοράζει φθηνότερα. Πρέπει πάντως να γίνει κάτι είμαστε το μόνο μέρος στην Ελλάδα που δεν έχουμε λαϊκή.»
Ο Π. Φακούδης είναι από τους μόνους ίσως παραγωγούς που όλο το χρόνο τροφοδοτεί το νησί με ντομάτες, μαρούλια κι αγγούρια. Και ο ίδιος είναι υπέρ της λειτουργία μιας λαϊκής αγοράς. Πέρα από τα προαναφερόμενα επιχειρήματα θέτει κι άλλη μια παράμετρο, βασική για τον παραγωγό, τη ρευστότητα. «Τώρα δίνουμε προϊόντα στα σουπερ μάρκετ και τα μανάβικα και πληρωνόμαστε με επιταγές. Έχουμε πρόβλημα ρευστότητας κι αυτό θα λυνόταν με τη λειτουργία της λαϊκής. Ο παραγωγός για να πάρει σπόρους, λιπάσματα, ό,τι χρειάζεται, δε μπορεί να πληρώσει με επιταγή, χρειάζεται ρευστό κι αυτό θα το έλυνε η λαϊκή. Πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλά άλλα θέματα. Πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις, να μπουν κανόνες και να λειτουργήσει ένα σύστημα προς όφελος όλων», κατέληξε.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ