22.6.2015 15:07

Κυβερνητικό ψαλίδι στην επέκταση!

Τα φτερά στην πιο πιθανή από ποτέ επέκταση του αεροδρομίου της Χίου κόβει η κυβέρνηση. Ο μεθοδευμένος αγώνας των ιδιοκτητών ακινήτων ανατολικά του αεροδρομίου, οι οποίοι ιστορικά είχαν αντιταχθεί στην επέκταση, απέδωσε καρπούς και από  χρήματα που δε βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να δοθούν μόνο για απαλλοτριώσεις εδάφους και κτισμάτων, βρέθηκε ποσό 14 εκ. ευρώ για να καταβληθεί μέρος – το μεγαλύτερο – των υπόλοιπων αποζημιώσεων. Κι ενώ στις 20 Μαΐου 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας, με απόφαση του ενέκρινε την πληρωμή, ένα αόρατο πολιτικό χέρι εμποδίζει την ολοκλήρωση της.

«Πληροφορηθήκαμε ξαφνικά, από υπηρεσιακό παράγοντα, ότι υπάρχουν πιέσεις να μην μας καταβληθούν τα χρήματα, γιατί το έργο του αεροδρομίου της Χίου δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει νόημα να γίνονται απαλλοτριώσεις», επεσήμαναν στις 5 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

«Δεν έχουμε επαφή με τα υπουργεία, όμως δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί θα πρέπει να δοθούν 14 εκ. σε απαλλοτριώσεις από τη στιγμή που δεν ξέρουμε αν είναι απαραίτητες για το αεροδρόμιο», ισχυρίζεται από την πλευρά της η Συντονίστρια της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, Β. Μιχαλοπούλου.

 

Τα απαραίτητα

Τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την τακτική της ασάφειας και για το θέμα του αεροδρομίου. Πατούν στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι εφαρμοστικές μελέτες, μεταξύ των οποίων και η μετατόπιση του παραλιακού δρόμου, κι αποσιωπούν ότι ούτως ή άλλως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κρίνει απαραίτητες και τις προς ανατολάς απαλλοτριώσεις για την εφαρμογή του master plan, όποια τελική επιλογή κι αν κάνουν οι μελετητές.

Όπως σε πρόσφατο ρεπορτάζ του επεσήμανε ο «π», για την ολοκλήρωση της επέκτασης είναι αναγκαία:

1. η εκπόνηση των εφαρμοστικών μελετών.

2. η αναζήτηση πόρων για τις υπόλοιπες απαλλοτριώσεις.

3. η χρηματοδότηση αυτού καθ’ αυτού του έργου.

Το πρώτο είναι καθαρά ευθύνη της Υ.Π.Α. και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να της ασκηθούν πιέσεις. Το δεύτερο εμπόδιο ξεπερνιέται σε μεγάλο βαθμό με τον εντοπισμό των 14 εκ., ενώ για τη χρηματοδότηση του έργου υπάρχει ρητή διαβεβαίωση από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής ότι είναι εφικτή μέσα από τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Ουσιαστικά, αν τα 14 εκ. ευρώ εκταμιευθούν για το σκοπό που προορίζονται αίρεται το μεγαλύτερο, σε βάθος χρόνου, εμπόδιο για την επέκταση.

 

«Με δική σας παρέμβαση»

Ο σωστός τακτικισμός των ιδιοκτητών, σε συνδυασμό με την επιμονή της Υ.Π.Α. ότι οι απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητες για την επέκταση του αεροδρομίου, υποχρέωσαν την Υ.Π.Α. στις 3 Μαρτίου 2015 να συντάξει πίνακα παρακατάθεσης των αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις κατά προτεραιότητα για τα αεροδρόμια της Χίου και της Πάρου.

Οι ιδιοκτήτες επιμένουν ότι πολιτικός δάκτυλος, προερχόμενος μάλιστα από τη Χίο,  κόβει την καταβολή των αποζημιώσεων για το αεροδρόμιο της Χίου. Για το θέμα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πραγματοποίησαν συνάντηση με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρ. Μιχαηλίδη, τη Συντονίστρια της Νομαρχιακής Β. Μιχαλοπούλου και τον κ. Αρ. Τύμπα. «Και εμείς σε μεγάλο βαθμό κατά το παρελθόν είχαμε τις δικές σας απόψεις, ξοδεύοντας μάλιστα πολύ χρόνο και χρήμα. Αυτά όμως δυστυχώς τέλειωσαν ανεπιστρεπτί και ζούμε μια νέα πραγματικότητα», αναφέρουν σε νεότερη επιστολή τους.

«Με δικές σας ενέργειες προς τους αρμόδιους υπουργούς τα λεφτά που προορίζονταν για τις απαλλοτριώσεις της Χίου δόθηκε εντολή να αλλάξουν προορισμό και να δοθούν σε άλλες εκτός Χίου απαλλοτριώσεις, πράγμα που τελικά αποφασίστηκε από την ηγεσία του ΥΠΟΜΙΔΕ», ξεσκεπάζουν το σκοτεινό παρασκήνιο. Και ζητούν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πραγματικά αμέτοχοι, να απαιτήσουν διευκρινήσεις από τον αρμόδιο υπουργό γιατί στερεί από τη Χίο και το αεροδρόμιο της τα 14 εκ. ευρώ.

 

Με .. δώρο το clear way!

Στην επιστολή τους προς τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έλυναν, με πρωτοβουλία τους, ένα επιπλέον ζήτημα. Δηλώνουν πρόθυμοι, στην περίπτωση που οι αποζημιώσεις καταβληθούν, με δαπάνες τους να γίνει άμεσα η προς βορά κατεδάφιση των κτισμάτων για την επίτευξη του clear way, όπου κι εκεί η κυβέρνηση δεν διαθέτει λύση, ελλείψει χρημάτων.

 

Κοινοποίηση

Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων κινούνταν αθόρυβα, πιστεύοντας ότι δεν θα βρίσκονταν κανείς να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης. Στο εξής βάζουν πια στο παιχνίδι όλους τους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς, ζητώντας από τους βουλευτές, τον δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη, το Επιμελητήριο και τους επαγγελματίες του τουρισμού να πάρουν θέση. Με την εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα η προγραμματισμένη θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς υποχρεώνει την τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τα μισόλογα και να ξεκαθαρίσει αν είναι αποφασισμένη να παλέψει για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης υποδομής στο νησί, όπως απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, πέρα από τους στείρους δογματισμούς της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ