12.9.2013 18:18

Κρυφτούλι πίσω από την ΕΝΑ Χίου

- ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ... ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΗΜΗΡΟΥΔΗ

Υποσχέσεις μπορεί να δίνει μόνο εκείνος που μπορεί να τις φέρει σε πέρας... Σε διαφορετική περίπτωση το πολιτικό τερτίπι όπως το βιώσαμε στην αυτοδιοίκηση δεκαετίες τώρα και το πληρώσαμε πανάκριβα, δεν έχει καμία θέση στο παρών πολιτικό σκηνικό. 

Οι 4 εργαζόμενοι στην πρώην Αναπτυξιακή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  «ΕΝΑ Χίου» που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εδώ και δυο χρόνια οδεύει προς εκκαθάριση, παρέδωσαν επιστολή στον πρόεδρο του Περ. Συμβουλίου Στ. Δημηρούδη κατά την τελευταία συνεδρίαση προχθές, με την οποία του ζητούσαν να θέσει το θέμα της εταιρίας σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προθέσεις Γιακαλή- Γανιάρη στο ζήτημα.

Οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους υποστηρίζουν ότι πέραν των δεσμεύσεων του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη ότι οι ίδιοι θα μετατεθούν στη νέα αναπτυξιακή εταιρία που εξήγγειλαν ότι θα δημιουργήσει η Περιφέρεια στη Χίο, δρομολογούν διαδικασίες απομάκρυνσής τους με βάση το νόμο για την κινητικότητα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

«... και ενώ οι διαδικασίες της κινητικότητας βρίσκονταν σε εξέλιξη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου και οι εκκαθαριστές έθεσαν υπόψη των εργαζόμενων το ακόλουθο τελεσίγραφο:

Από την στιγμή που οι εργασίες της εκκαθάρισης φαίνεται να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, την 01/07/2013 οι συμβάσεις εργασίας τους θα καταγγελθούν και αυτοί θα απολυθούν.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν, ο λόγος που τους οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι : παρά το γεγονός ότι ο ν. 2190/20 «περί ανωνύμων εταιρειών» ορίζει ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια, αυτοί δεν βρίσκουν κανένα λογικό επιχείρημα να συνεχίσουν να εξαντλούν αυτό το χρονικό περιθώριο. Αντίθετα από την στιγμή που το μέτρο της κινητικότητας εξελίσσεται αργά και χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί, η περεταίρω παραμονή των εργαζόμενων επιβαρύνει οικονομικά την εταιρεία και κατ’ επέκταση τον βασικό μέτοχο αυτής που είναι η Περιφέρεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη για αυτή οικονομική περίοδο», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο κείμενο προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Δεν μπορώ, ελέγχομαι»

Αυτό αναφέρουν οι εργαζόμενοι ότι απάντησε ο Κ. Γανιάρης στις επίμονες προσπάθειες των ιδίων να τους δοθεί περαιτέρω χρόνος. Ο Αντιπεριφερειάρχης επικαλέστηκε τις πιέσεις που δέχεται από την Περιφέρεια για το θέμα, ενώ όπως υποστηρίζουν μεθοδεύεται η διαδικασία της εξόδου τους από την εργασία. «Είπαν δημόσια ότι θα γίνει νέα Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας με έδρα τη Χίο στην οποία θα μετέφεραν και εμάς όμως τελικά το πράγμα θα πάει μακριά... Όχι μόνο έχει μείνει στις μελέτες η Αναπτυξιακή, όχι μόνο αρνούνται να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντί μας, αλλά η καθυστέρηση που παρουσιάζεται δείχνει ότι πίσω από τις προθέσεις υπήρχε σαφές σχέδιο. Πιστεύουμε πως ούτε η νέα Αναπτυξιακή θα γίνει στη Χίο», δηλώνουν με νόημα. «Αποσυνδέουν το θέμα των 4 εργαζομένων στην ΕΝΑ Χίου από τη νέα Αναπτυξιακή, παρά το ότι αμφότεροι οι κ.κ. Γιακαλής και Γανιάρης είχαν δεσμευθεί γι’ αυτό», αναφέρουν σε δηλώσεις τους στον «π».

¨Ένταση Κόρακα- Δημηρούδη

Το θέμα  προκάλεσε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του Στρατή Κόρακα και του Στ. Δημηρούδη που αμφότεροι έμπλεξαν σε μια συζήτηση για το μέλλον των εργαζομένων από το οποίο δεν έλειψαν και οι αναφορές για την πρόσφατη πώληση του 902 από την κεντρική γραμματεία του Κ.Κ.Ε. Η συζήτηση εντάθηκε και προκάλεσε την παραίτηση του Στ. Δημηρούδη για λόγους ευθιξίας στα εργασιακά ζητήματα που όμως δεν έγινε αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην επόμενη συνεδρίαση

Δύσκολη δουλειά να φέρει σε πέρας θα έχει ο Κ. Γανιάρης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου το θέμα της ΕΝΑ Χίου θα έλθει προς συζήτηση. Εκεί ο αντιπεριφερειάρχης θα βρεθεί αντιμέτωπος πρώτα με τις προθέσεις του και δευτερευόντως με το διεκδικητικό πλαίσιο που ο ίδιος έχει ανακοινώσει και σχετίζεται με την δημιουργία νέας αναπτυξιακής εταιρίας. Πέραν όμως των παραπάνω που ήδη συνέβησαν, ο κ. Γανιάρης θα πρέπει να κάνει απόλυτα ξεκάθαρη και τη θέση του έναντι των 4 εργαζομένων της εταιρίας που αναμένουν από τον ίδιο να κάνει πράξη τη δέσμευσή του (όπως υποστηρίζουν ότι ισχύει) και που θα καθορίσει το μέλλον. Πάντως για την ιστορία και επειδή ενδεχόμενα θα παίξει ρόλο στην επόμενη συνεδρίαση, αρκετοί από τους περιφερειακούς συμβούλους σπέυδουν τώρα να χαρακτηρίσουν την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΝΑ Χίου βεβιασμένη, διαφοροποιώντας τις προθέσεις τους από εκείνες του Κ. Γανιάρη και του Ν. Γιακαλή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ